https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Komorni zbor Orfej objavil natečaj Prleška suita

07.03.2021 ob 11:15  

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera je razpisal natečaj za Prleško suito. Zainteresirane vabijo, da jim pošljejo skladbe, ki bodo temeljile na prleških napevih.

Prlekija je bila v preteklosti le redko deležna pozornosti slovenskih zborovskih skladateljev in priredbe prleške ljudske glasbe so izjemno redke, so pojasnili v Komornem zboru Orfej. Z natečajem želijo pomagati rešiti prleško ljudsko glasbo pred pozabo, obogatiti slovensko zborovsko literaturo in skozi glasbo občinstvu predstaviti Prlekijo.

Prijavljene skladbe morajo biti priredbe prleških ljudskih pesmi oziroma napevov. Vira ne predpisujejo, kot možnost priporočajo monografijo Josipa Dravca z naslovom Glasbena folklora Prlekije. Priredbe morajo biti napisane za mešane pevske zasedbe, najmanj štiri- in največ osemglasne, a cappella ali s spremljavo do največ treh (priporočeno ljudskih) glasbil. Skladbe ne smejo trajati manj kot dve in več kot štiri minute. Dela sprejemajo do 15. aprila.

Prispela dela bo ocenila strokovna komisija v sestavi dirigent Andraž Hauptman, muzikolog in pedagog Ivan Vrbančič, skladateljica Tadeja Vulc in pisatelj Vlado Žabot. Ocenjevala bo povezanost besedila in glasbe, sprejemljiv pevski obseg in vodenje glasov, ohranjanje prleškega narečja v besedilu ter umetniški vtis in izvirnost.

Najboljša tri dela bodo nagrajena, posebno nagrado bodo podelili perspektivnemu mlademu skladatelju, mlajšemu od 25 let, ki bo na razpisu kandidiral s svojim delom. Ob nagrajenih bo žirija izbrala še skladbe (največ šest), ki jih bo priporočila za izvajanje in natis. Nagrajene in priporočene priredbe bo Komorni zbor Orfej izdal v tiskani zbirki partitur Prleška suita. Nagrajene in priporočene skladbe bodo javno izvedene na koncertih Komornega zbora Orfej v okviru koncertnega cikla Prleška suita v letu 2021 in 2022.

*Naslovna fotografija: FB Komorni zbor Orfej

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.