https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Mestne občine si prizadevajo za večje pristojnosti na področju razvoja mest

07.03.2021 ob 18:00  

V torek je potekala 31. redna seja Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS). Župani mestnih občin so sprejeli program dela združenja in se zavzeli za večje pristojnosti mestnih občin na področju razvoja mest, skladno z Ustavo Republike Slovenije.

Novi predsednik ZMOS Matjaž Rakovec je županom predstavil program dela združenja za leto 2021. Poudarek bo na uresničevanju 141. člena Ustave Republike Slovenije, ki določa izvirne pristojnosti mestnih občin za državne naloge, ki se tičejo razvoja mest. Ta člen ustave, kljub že leta 1996 sprejeti odločbi Ustavnega sodišča, v zakonodaji in praksi ni uresničen. Mestne občine bodo v bližnji prihodnosti oblikovale predlog nabora nalog, ki bi morale glede na Ustavo preiti na mestne uprave, kot je na primer izdajanje gradbenih dovoljenj. Hkrati pa bo ZMOS pozval Vlado in Ministrstvo za javno upravo, da v sodelovanju z drugimi ministrstvi oblikujejo ustrezne zakonodajne predloge, ki bodo vključevali tovrstne naloge. Skupščina je poudarila, da je to vprašanje izjemno pomembno tudi v luči sprejemanja pokrajinske zakonodaje.

Skupščina se je na seji seznanila s stanjem izvajanja mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), v okviru katerega je zagotovljenih 139 milijonov evrov evropskih in državnih sredstev za izvajanje projektov trajnostnega urbanega razvoja. Do konca februarja je bilo potrjenih 56 projektov v skupni investicijski vrednosti preko 180 milijonov evrov, ki bodo prejeli preko 100 milijonov evrov sofinanciranja. Mehanizem se izvaja uspešno, mestne občine bodo počrpale tudi preostala sredstva v obsegu približno 39 milijonov evrov.

Skupščina je obravnavala tudi aktualne zakonodajne predloge. Župani so izrazili podporo predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lekarniški dejavnosti, ki bi določil večjo avtonomijo občin pri odločanju o vzpostavitvi lekarn na njihovem območju. Prav tako so župani podprli spremembe Zakona o vrtcih, kjer se ZMOS že dalj časa zavzema za uzakonitev možnosti vpliva občin na ustanavljanje in financiranje zasebnih vrtcev, ki niso del javne mreže vrtcev.

Župani so opozorili še, da je potrebna sprememba zakonodaje, ki bi omogočila sodelovanje županov v nadzornih svetih oseb javnega prava, katerih ustanoviteljice so občine. »Nerazumno je namreč, da župan po zakonu predstavlja občino, ne sme pa je predstavljati v nadzornem svetu na primer javnega podjetja ali zavoda, katerega poslovanje nenazadnje vpliva tudi na občinski proračun,« je pri tem poudaril predsednik ZMOS in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:35 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.