https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začenja se nacionalna preventivna akcija Varnostni pas

09.03.2021 ob 6:05  

Agencija za varnost prometa začenja z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas. Z njo bodo opozarjali na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti, ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Akcija bo trajala do nedelje.

V času nacionalne preventivne akcije bo vsaka policijska uprava izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu, so sporočili iz agencije za varnost prometa (AVP).

Voznike bodo na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu opozorili tudi z razdeljevanjem informativnih gradiv. Razdelili bodo več kot 10.000 gradiv, v akciji pa sodeluje tudi 72 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Na pomen pripetosti z varnostnim pasom pa so opozorili tudi z novim videospotom s košarkarsko legendo Markom Miličem. "Zame je promet kot ekipni šport. Če vsi spoštujemo pravila in odgovorno sodelujemo, zmaga cela ekipa. K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni," je v spotu pozval Milič.

Neuporaba pasu ostaja problem. Policija je v prvih dveh mesecih letošnjega leta ugotovila 6569 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Kljub temu, da je med epidemijo manj prometa, pa je naraslo število kršitev uporabe otroških sedežev. V prvih dveh mesecih so ugotovili 1011 teh kršitev, v letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6579.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb. Za skoraj četrtino se zmanjša tudi tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih, so zapisali. Zato sta AVP in policija pozvali vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:00 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.