https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na Tišini obnovili vodnjak pri cerkvi

Tišina  

V soboto bodo pri cerkvi Marijinega rojstva na Tišini "krstili" obnovljen vodnjak, ki bo pomenil tudi dodatno turistično zanimivost.

Vodnjake na železno črpalko ali "stüdenec z ročnov pumpov" so Prekmurci gradili v začetku prve polovice 20. stoletja. Vodnjak na Tišini se nahaja med cerkvijo, župniščem in vrtcem Lavra.

Vodnjak je obdan z zidaki in poglobljen do globine sedmih metrov

Zaradi prilagoditve terenu je bil v preteklosti z opeko nadzidan še za pol metra. Nadzemni del je v celoti obnovljen iz lesa ter opremljen z identično iztočno glavo in črpalko. V bližini cerkve sta bila zgrajena še dva vodnjaka, eden je bil v času porušitve prvotne osnovne šole zasut, drugi še čaka na oživitev.

V preteklosti je služil potrebam župnije

Župnijski vodnjak pri cerkvi na Tišini je v preteklosti služil predvsem potrebam župnije, vernikom in tudi stare osnovne šole, da so se lahko osvežili, s včasih še čisto in zdravo vodo. Ljudje pravijo, da je bilo najlepše druženje vedno po končani maši ali ob večerih. Danes bo služil kot vir vode za zalivanje rastlin in kot turistična učna točka za vzgojo otrok in obiskovalcev. Vodnjak daje vpogled v trajnostno rabo vode, kot omejenega naravnega vira, ki zahteva odgovorno ravnanje, posebej v Prekmurju.

V bližini vodnjaka teče potok Mokoš, ob katerem poteka 10 km dolga Vodna učna pot Mokoš s petimi učnimi točkami, katere cilj je krepitev okoljske odgovornosti. Vodnjak pri cerkvi bo dodan kot nova učna in turistična točka v občini.

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 73. obnovljeni vodnjak v 63. slovenski občini. V Prekmurju je bilo doslej s Heliosovo pomočjo obnovljenih 11 vodnih virov. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.