https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vpliv epidemije na poslovne rezultate Kofole manjši od pričakovanega

30.07.2020 ob 13:00  

Skupina Kofola je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje letošnjega leta, obdobje, ko se je srečevala z največjimi tržnimi omejitvami za časa pandemije. 

Zaprtje med epidemijo je na poslovne rezultate Kofole, v prvem četrtletju vplivalo manj kot so pričakovali, kljub temu da je bil v prvih treh mesecih popolnoma zaprt ključni gastronomski segment, poleg tega pa so bili omejeni tudi impulzivni nakupi, to so nakupi, na bencinskih črpalkah ali v turističnih središčih. Na Češkem so bila v tem obdobju zaprta tudi okrožja. Posledično primerjava med letoma kaže upad prihodkov – a glede na opisano situacijo le za 10,4 %. EBITDA je bil v primerjavi z lanskim letom nižji za 23,4 %. Glede na obstoječi razvoj je vodstvo Kofole, potrdilo prvotni ocenjeni dobiček iz poslovanja EBITDA za letošnje leto na 1,03 do 1,15 milijarde kron.  Tako je v letošnjem letu EBITDA po zaslugi varčevalnih ukrepov, v skladu z načrti podjetja. 

»Koronavirus je lani presenetil vse in morali smo se postopoma naučiti živeti z njim ter ga obvladovati. A letos smo bolj izkušeni. Naše načrte, inovacije, marketinške aktivnosti in poslovne dejavnosti smo zastavili za uspeh, kljub stalnim omejitvam. Glavna sezona in odprtje gastronomskega segmenta bosta ključnega pomena,« opisuje Jannis Samaras, predsednik uprave Kofola Group, in dodaja: »Tudi letos bomo nadaljevali s trajnostnimi projekti, ki jih izvajamo v bližini naših obratov, pa tudi na pomembnih področjih, kot je področje embalaže.«

»Začetek leta 2021 nam je uspel nekoliko nad našimi pričakovanji. Uspešno izpolnjujemo časovne načrte aktivnosti in načrtovane stroške ter ustvarjamo sinergije pri integraciji Ondrášovke in Korunníja. Toda previdni moramo ostati do konca leta,« je letošnjo strategijo opisal Martin Pisklák, finančni direktor skupine Kofola.

Glede na dejstvo, da je bil lani v prvih treh mesecih, skoraj celoten trg odprt, letos pa je bil njegov pomembni del - gastronomija - v enakem obdobju zaprt, na medletno primerjavo vpliva skoraj izključno ta dejavnik. »Z vidika prodaje je prvo četrtletje za nas glede obsega prodaje, vedno najmanj pomembno. V tem obdobju se dejansko pripravimo na glavno sezono. Tako smo pripravili pomembne novosti, ki bodo pomembne v letošnji glavni sezoni. V Sloveniji smo npr. sklenili sporazum o strateškem sodelovanju z največjim proizvajalcem sokov v regiji, Fructalom. Glede na vse našteto smo prepričani, da bomo dosegli finančni cilj na področju dobička iz poslovanja EBITDA, v razponu od 1,03 do 1,15 milijarde kron,« dodaja Martin Pisklák.

Foto: Skupina Kofola

Prodajni načrti Kofole na Češkem in na Slovaškem vključujejo številne novosti, ki bodo dopolnile obstoječi portfelj. Največja med njimi je povsem nova vrhunska citrusova limonada Targa Florio, ki jo je Kofola lansirala v marcu. Nadaljnji novosti sta dve novi različici Kofole z zmanjšano vsebnostjo sladkorja, ob njima pa še energijska pijača Semtex Focus in dva okusa nove družine Rajec Bio. Za proizvodnjo slednjih v Kofoli koristijo zelišča, ki jih pridelujejo in nabirajo sami v dolini Rajecká, za kar so v sodelovanju z lokalno skupnostjo pridobili tudi BIO certifikat za prosto nabiranje zelišč.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.