https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Zakaj Slovenija caplja za povprečjem?

 

Če si v tujini že manejo roke ob pogledu nad borznim dogajanjem, pri nas temu žal ni tako. Slovenska borza ostaja na mestu, medtem ko delniški indeksi na tujih kapitalskih trgih večinoma še naprej rastejo.

V razvitih državah so se dobički podjetij povečali, ponekod pa dosegli tiste pred krizo, zaupanje vlagateljev pa se krepi. Razlike med državami so seveda opazne in hitrost okrevanja se med državami razlikuje.

Gospodarska rast v izbranih državah v letu 2010 (v %)

Indija

10,4

Kitajska

10,3

Brazilija

7,5

Rusija

4

Japonska

3,9

Nemčija

3,5

ZDA

2,8

Velika Britanija

1,3

Slovenija

1,2

Vir: MDS 

Kje se torej zatakne pri Sloveniji?

Odzivnost slovenskih podjetij na gospodarsko krizo je bila precej manj odločna, kot v tujini. Veliko podjetij je namesto odločnega ukrepanja zamenjalo upravo, medtem ko se je slovenska vlada ukvarjala sama s seboj in s svojim obstojem. Podjetja so bila zaradi takšnih "ukrepov" vlade prej omejena, kot stimulirana.Lastništvo države v slovenskih podjetjih in bankah je drug poglaviten problem.

Podjetje v državni lasti si tako ne more privoščiti množičnega odpuščanja delavcev, selitev proizvodnje na Kitajsko, kot so to počela tuja podjetja. Država je povečala socialne transferje in dvignila minimalne plače, kar je bistveno otežilo poslovanje podjetij. Naj spomnimo še na precejšno prezadolženost slovenskih podjetij, zaradi česar so poslovni rezultati slabši od njihovih tujih tekmecev.

In kako se je to odrazilo na slovenskem borznem parketu?

Vir: Bloomberg

Graf prikazuje zaspanost osrednjega slovenskega indeksa SBI TOP, ki je sestavljen iz najboljših slovenskih podjetij, v primerjavi s svetovnim borznim indeksom.Zaradi majhnega prometa in slabe likvidnosti slovenski borzni trg ni posebej zanimiv za tuje vlagatelje. Vlagatelje namreč odvrača dlje časa trajajoči negativni borzni indeks in njegovo zaostajanje za svetovnimi indeksi.

Za prebuditev ljubljanske borze bi vsekakor pomagale spremembe v korporacijskem upravljanju, odhod države iz lastništva podjetij, prodaja lastniških deležev, ter njihova zamenjava s strateškimi lastniki. Seveda ne bo šlo brez izboljšanje gospodarskih razmer, večje dobičkonosnosti podjetij in večjega optimizma med ljudmi. Na resno obuditev borznega dogajanja bo torej potrebno še nekaj časa počakati. Kdaj se bo borza prebudila, pa je predvsem odvisno od makroekonomskega okolja. Sicer pa je naš trg navadno sledil razvitejšim z zamikom. Upajmo na najboljše!

Marina Sreš je finančna svetovalka.

Vir: www.financnahisa.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.