https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Primož Obal - nosilec bronaste medalje iz Šalovcev

21.9.2011  

Primož Obal, ki je nedavno osvojil bronasto medaljo na svetovnem amaterskem prvenstvu v Belgiji, se s kolesarstvom ukvarja že od svojega 14. leta starosti, sicer pa je navdušen tudi nad drugimi športi, kot so nogomet, smučanje, streljanje na glinaste golobe, potapljanje. Sam pravi, da je kolesarstvo zanj način življenja.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Današanji PROFIL je že jubilejni 50. na Pomurec.com! 

Primož Obal, ki se že šest let pridno ukvarja s kolesarstvom, je s treningi začel v poletnem delu sezone 2005, s tekmovanji pa v naslednji sezoni. "Pred kolesarstvom sem 10 let treniral nogomet. Že od tretjega leta pa tudi smučam. Pred dvema letoma sem se navdušil tudi za streljanje na glinaste golobe, a je bil to zame finančno predrag šport, zato zdaj streljam le še občasno," pojasnjuje Primož, sicer študent mariborske Fakultete za strojništvu, ki se v poletnem času rad potaplja, v sklopu kolesarskih priprav pa prakticira tudi tek in fitnes ter pohodništvo.

Kolo je oboževal že v otroških letih, ko so se s prijatelji podili po gozdovih

V stik s kolesarstvom je Primož, ki trenutno vozi kolo Focus, prišel preko Stanka Holsedla, prijatelja iz smučarskih vod, v času, ko sta trenirala že njegova hčerka Andreja in sin Mihael. 

"Stanko me je poklical, če bi se jim pridružil na treningih in povabilo sem sprejel," pravi Primož, ki se je tako udeležil prvega, drugega, tretjega treninga in enostavno vzljubil ta šport, "čeprav sem bil na začetku zelo slab in so bili treningi takrat zame zelo naporni, vendar sem hitro napredoval," kot sam pravi in dodaja, da je kolo oboževal že odkar pomni zase, še iz časa, ko so se s prijatelji podili po okoliških gozdovih.

Kolesarstvo je način življenja

"V bistvu je zame kolesarstvo način življenja," pravi mlad kolesar, "saj je trening pravzaprav le del priprav. Po treningu je potreben seveda kvaliteten počitek in ustrezna prehrana in tudi vzdrževanje kolesa ter ostale opreme." Primož, član KK Team Turbo Tropovci, po jesenskem premoru s treningi začne nekje v začetku novembra, in sicer se s fitnesom in tekom ukvarja med tednom, ob vikendih pa je na sporedu gorsko kolo. Nekje februarja pa se začnejo treningi s cestnim kolesom, v kolikor pa je vreme pozimi ugodno pa že prej.

"Med samo sezono, ki traja nekje od aprila do oktobra izvajam treninge samo s cestnim kolesom, običajno nekje junija naredim približno enotedenski premor," še dodaja Primož, ki trenira pozimi 4-6 krat tedensko, poleti pa 5-7 krat, tudi do 6 ur na dan.

Primož se tudi poleti na morje odpravlja s kolesom

Ker želi Primož še naprej dosegati dobre kolesarske rezultate, sicer v življenju pa najprej doštudirati in dobiti dobro službo, se tudi na morje občasno odpravi s kolesom in tam trenira, "se je pa že zgodilo, da se zaradi tekmovanj tisto leto na morje sploh nisem opravil," pravi Primož, ki se je letos v prvem delu poletja zaradi priprav na svetovno prvenstvo odpravil za pet dni na morje s kolesom, kar se mu je na nek način obrestovalo, saj je na tekmovanju v starostni kategoriji od 16 do 29 let bil tretji.

Pravilno tempiranje forme, poznavanje konkurence, izkušnje, športna sreča in uspeh je tu

"Pravzaprav obožujem nekatere kolesarje, ki so v svetovnem merilu precej nepoznani, med kolesarskimi zvezdniki pa Fabian Cancellara, Phipipe Gilbert, Marco Pantani, Eddy Mercx, Lance Armstrong," pravi Primož, ki trdi, da na rezultat vpliva več dejavnikov, "najpomembnejše je pravilno tempiranje forme za največja tekmovanja, dnevna forma, poznavanje konkurence in izkušnje. Potem pa tudi športna sreča, biti ob pravem času na pravem mestu, da nisi udeležen v kakšnem padcu oz. da ne pride do okvare kolesa, predrte zračnice." Uspešen kolesar pa mora imeti tudi konkurenčno kolo, rezervne obroče, kvalitetne čevlje in drese ter seveda varno čelado.

Primož, ki je odpeljal najdaljšo dirko, ki je merila približno 160 km, sicer pa se razdalje dirk gibljejo nekje med 40 in 130 km in ima za sabo že kar nekaj uspešnih tekmovanj (30-40 uvrstitev med 3. najboljše), med najtežje dirke uvršča kar nekaj italijanskih (Solighetto, Giro di Bazilicata, evropsko mladinsko prvenstvo 2008, Giro del Friuli) in pa letošnje svetovno prvenstvo v Belgiji. "Vse te dirke so zahtevne zaradi veliko klancev na sami progi in seveda zelo močne konkurence."

Nekaj Primoževih uspehov na tekmovanjih:

- 3. mesto na svetovnem amaterskem prvenstvu Stavelot (Belgija) 2011,
- državni prvak v cestni dirki v svoji kategoriji v letih 2009, 2010, 2011,
- 4. mesto generalno na etapni dirki Giro del Friuli 2011 za amaterje,
- 1. mesto cestna dirka Deutschlandsberg 2011,
- zmage v pokalu Slovenije,
- 5. mesto na državnem prvenstvu pri mladincih leta 2008 in član državne mladinske reprezentance v letih 2007, 2008,
- 2. mesto na državnem prvenstvu 2008 na pisti pri mladincih na 3000 metrov.                                             

                                                          

    Primoževih NAJ 5:

   Svetovni voditelj: /

   Glasbena skupina: Jon Bon Jovi, Queen

   Knjiga: /

   Kraj v Pomurju: domači kraj, Šalovci

   Želja v življenju: ne povem (smeh).

 

PRIPOROČAMO:

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.