https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Moravske Toplice za izvedbo aglomeracije s komasacijo pridobila nepovratna sredstva

14.09.2021 ob 6:05  

Občina Moravske Toplice je pridobila sredstva za izvedbo agromelioracije s komasacijo na relaciji Martjanci-Noršinci v višini 1.183.827 evrov nepovratnih sredstev.


Občina Moravske Toplice je omenjeno naložbo prijavila na razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter bila na njem uspešna, saj je pridobila kar 1.183.827 evrov nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja oziroma 100 % upravičenih stroškov. Vrednost naložbe po tekočih cenah pa znaša 1.215.496,22 evra z DDV. Od tega bo Občina Moravske Toplice zagotovila 31.668,82 evra, preostanek pa kot navedeno predstavljajo nepovratna sredstva EKSRP.

Naložba se bo izvajala v obdobju 2022-2024. Komasacijsko območje obsega 463 ha kmetijskih zemljišč v K. O. Martjanci in Noršinci, ki ga predstavlja 1545 katastrskih parcel, katerih povprečna velikost znaša približno. 0,3 ha. V komasacijski postopek je vključenih 344 lastnikov kmetijskih zemljišč.

FOTO: Lipnica Glasilo OMT.

Namen izvedbe agromelioracije s komasacijo v Martjancih in Noršincih je racionalizirati in optimizirati kmetijsko proizvodnjo, saj se bodo zaradi združevanja zemljišč v večje lastniške kose zmanjšale spravilne razdalje in stroški pridelave, posledično pa se bo povečal pridelek na kmetijskih površinah in s tem dohodek na kmetijah. Velika razdrobljenost kmetijskih zemljišč v naseljih Martjanci in Noršinci upočasnjuje obdelavo kmetijskih površin in zavira kmetijsko dejavnost tamkajšnjih kmetijskih gospodarstev. Razdrobljenost in majhnost kmetijskih parcel predstavlja velik problem, saj dodatno obremenjuje kmetije z višjimi stroški pridelave in jim onemogoča doseganje optimalnih rezultatov v kmetijski proizvodnji. Racionalizacija kmetijske proizvodnje na podlagi izvedene agromelioracije s komasacijo bo spodbudila razvoj kmetijske dejavnosti v Občini Moravske Toplice ter vplivala na širši gospodarski razvoj.

Izvedba komasacije na komasacijskem območju bo pospešila prestrukturiranje kmetijskih gospodarstev, zaokrožila in povečala povprečne velikosti parcel in GERK-ov, omogočila učinkovitejšo izrabo proizvodnih dejavnikov, povečala produktivnosti dela in bruto dodano vrednost na kmetijah ter imela pozitivne okoljske učinke (zmanjšanje emisij toplogrednih plinov). Po izvedbi postopka komasacije se bo pristopilo k izvedbi del za ureditvi dostopov do novih zemljišč: rekonstrukcije obstoječih poti, izgradnja novih poti, razgradnja starih poti, krčitev grmovja in dreves in obnova jarkov za odvodnjavanje. Z izvedbo komasacije kmetijskih zemljišč se odpirajo možnosti za učinkovitejšo kmetijsko pridelavo, pri tem pa se ohranja krajinska identiteta. Prihodek od naložbe bodo imeli lastniki zemljišč (kmetje) na komasacijskem območju, na katerem se bodo uredile poti. Po izvedbi naložbe se bo povečala bruto dodana vrednost kmetijske proizvodnje na območju komasacije, so sporočili iz občine.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2021 ob 0:05 EVA gost

      Delam s krajšim delovnim časom več kot 7 tisoč dolarjev na mesec. Neprestano sem slišal, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da bom to preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Tu sem začel ............................................. W­­­­W­­­­­W.C­­­­­A­­­­­S­­­­­H­­­­­A­­­­­P­­­­­P­­­­­1.C­­­­­O­­­­­M

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.