https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Lučka Zorko Titan predstavila četrto pesniško zbirko

24.09.2011 ob 21:31  

Lučka Zorko Titan je včeraj v beltinskem gradu predstavila že četrto pesniško zbirko z naslovom Vreščeče čeri. Predstavitev, ki so jo organizirali mladi iz Društva prijateljev mladine Beltinci, je potekala skozi avtoričino branje poezije in pogovor o pesmih, temah, metaforah in samem nastajanju zbirke.

Pesnica Lučka Zorko Titan živi in ustvarja v Mariboru – deluje kot pesnica, lektorica, oranizatorka kulturnih dogodkov, piše kritike besedil, dobila pa je že tudi številne nagrade: leta 2009 je postala vitezinja poezije, dobila pa tudi priznanje mariborske univerze za kulturne dosežke in druge.

Bralec bo "nasedel" na čer

Zbirka obsega 53 pesmi, v njih pa prevladuje tema človeka v dnosu s stvarmi, ki ga obdajajo – gre za odnos človeka do časa, smrti, življenja, boga ... "Današnja poezija je narativna, vsebuje zelo malo metafor in simbolov, poezija Lučke Zorko Titan pa je polna metafor, simboli so  ogrodje pesmi," je o avtoričini poeziji povedal avtor spremne besede Denis Škofič ter dodal še: "Lučka Zorko je v svoji poeziji posebna tako za prekmurski kot tudi za ves slovenski literarni prostor."

Naslov Vreščeče čeri nosi posebno simboliko. "Čer je vedno neka ovira; ko bralec začne brati poezijo in jo težko razume, je to zanj ovira, vendar je dober bralec tisti, ki se z oviro spopade in jo odpravi.  Po mitologiji na čereh bivajo Sirene, ki vabijo mornarja – bralca, ta pa mora biti pripravljen tudi na pogubo," je o pomenu naslova povedala avtorica.

Poezija je terapija

Lučka Zorko Titan pravi, da jo poezija tudi duhovno očiščuje: "Poezija je na nek način terapija; nekaj, kar se v človeku nabira, se nato izrazi kot lepo – v vsakem človeku je želja po estetiki, po ustvarjanju." Zorkova piše v prostem verzu, kar, pravi, ji dopušča veliko svobode, so pa klasične pesniške oblike po njenem mnenju že nekoliko "zastarele". Pesnica se zgleduje predvsem po Zajcu in Strniši, kar se odraža v njeni pesniški govorici.

Lučka Zorko Titan: "Ni nujno, da se z lastno pesmijo strinjaš!"

Zorkova pravi, da so nekaterim bralcem njene pesmi pretežke, drugi jih radi berejo, dober bralec pa se potrudi, da prebere tudi pesem, ki mu ni takoj razumljiva. Pesem vsakemu bralcu pusti drugačen pečat, saj ima vsakdo drugačno interpretacijo prebranega. Pesem se vedno znova rodi z vsakim branjem, kar je v spremni besedi z naslovom Omesenevanje papirnatega potnika izpostavil tudi Denis Škofič.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.