https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nov projekt za čezmejno pot romske kulture in dediščine

02.10.2011 ob 12:46  

Minuli četrtek je v romskem kulturno-informacijskem centru ROKIC: »DROM« v romskem naselju Kamenci potekala predstavitev rezultatov projekta: »PHURI DEJ« - ROMSKE ŽENSKE, AMBASADORKE ROMSKE KULTURE IN DEDIŠČINE (sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo RS) ter nov projekt, katerega začenjajo  izvajati skupaj z madžarskimi partnerji.

                                                                                                    

Nov projekt se imenuje »ROMA CARAVAN« - Čezmejna pot romske kulture in dediščine, ki je bil odobren na 2. javnem razpisu v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja Slovenija-Madžarska.  Navedeni projekt v bistvu pomeni vsebinsko nadgradnjo projekta:  ROKIC: »DROM«,  katerega v okviru programa IPA Slovenija-Hrvaška izvajajo  skupaj s partnersko hrvaško občino Orehovica in v okviru katerega je bil izgrajen tudi ta romski kulturno-informacijski center v romskem naselju Kamenci.

Projekt: »PHURI DEJ«  - Romske ženske, ambasadorke romske kulture in dediščine je podporni projekt socialno-podjetniškemu projektu: »SOROTIJME« - »STIČIŠČE« - KAMENCI: ROMSKA KULTURNO-TURISTIČNA VAS NA EVROPSKI POTI ROMSKE KULTURE IN DEDIŠČINE.

Namenjen je socialno izključeni populaciji romskih žensk z najnižjo stopnjo izobrazbe (tudi nepismenim) in posledično z najvišjo stopnjo dolgotrajne brezposelnosti in življenja na družbenem obrobju (pod pragom revščine). V okviru projekta je bil razvit  in pilotno implementiran t.i. »ženski segment kulturne ponudbe romskega naselja Kamenci«,  ki se bo promoviral in prodajal pod kolektivno blagovno znamko: »PHURI DEJ«.

Pet projektnih partnerjev

V projektu: »ROMA CARAVAN« pa sodeluje pet projektnih partnerjev, trije iz Slovenije (Občina Črenšovci, »ROMANO PEJTAUŠAGO« - Romsko društvo Kamenci in »MISIJA *S« - Društvo za trajnostni razvoj Pomurja) ter dva iz Madžarske (Fundacija – Mreža za integracijo iz Zalaegerszega in Društvo za zastopanje romskih interesov iz Vásvárja). Vrednost projekta je 660.000,00 €.

S  projektom: „ROMA CARAVAN” – Čezmejna pot romske kulture in dediščine se  ustvarjajo priložnosti ter romski populaciji zagotovljajo možnosti za aktiviranje endogenih potencialov Romov za izboljšanje njihovega socio-ekonomskega položaja ter za valorizacijo romske kulture in dediščine na področju kulturnega turizma. 

Nova romska kulturno-turistična ponudba

Z oplemenitenjem obstoječe in z razvojem nove, inovativne (na romski kulturni dediščini in romskih vrednotah  temelječe) romske kulturno-turistične ponudbe bo namreč projekt  pomembno prispeval k obogatitvi kulturno-turistične ponudbe čezmejne turistične destinacije; po drugi strani pa bodo s projektom vzpostavljeni tudi neobhodni predpogoji za razvoj romskega socialnega podjetništva na področju (romske) kulture v povezavi s turizmom ter za zaposlovanje oziroma samozaposlovanje Romov (prilagojeno njihovemu specifičnemu življenjskemu slogu ter romski kulturi in vrednotam).

V okviru projekta bo v romskem naselju Kamenci izgrajen t. i. „romski ranč“ – tj  gospodarsko poslopje – konjski hlev s pripadajočo infrastrukturo ter kupljeni konji, kočija  in „čerga“ za panoramske vožnje turistov po zaščitenem območju Natura 2000+. Dva pripadnika romske skupnosti pa se bosta po principu usposabljanja z delovnim razmerjem usposobila za oskrbnike konj ter za vožnjo kočije in „čerge“.  Gre za vsebinsko  in kakovostno  nadgradnjo  obstoječega romskega muzeja v Kamencih, kateri je bil (kot prvi romski muzej v Sloveniji) vzpostavljen leta 2003.  Obstoječi romski muzej namreč hrani le delček romskega zgodovinskega spomina iz obdobja, ko so se Romi že ustalili na območjih, na katerih danes prebivajo. S projektom se bo torej obudil in javnosti približal še nomadski način življenja Romov (v obliki romskega kulturno-turističnega proizvoda: „ROMSKA KARAVANA”), po drugi strani se bo pa v okviru projekta ovrednotena romska kulturna dediščina  prezentirala javnosti še na najsodobnejši način: v virtualni obliki.

V Zalaegerszegu pa bo (po vzoru na romski kulturno-informacijski center iz Kamencev) vzpostavljen kreativni center za romsko populacijo ter razvit model „romske socialne zadruge“. V okviru projekta bodo izvedena tudi izobraževanja in usposabljanja Romov za ohranjanje in kreativno rabo romske kulture in dediščine v okviru socialno-podjetniških podjemov.

Izvedena bo tudi pestra paleta skupnih čezmejnih prireditev (npr. mednarodna kiparska kolonija) ter mednarodna konferenca na temo: ROMSKA KULTURA IN DEDIŠČINA: RAZVOJNE MOŽNOSTI IN PRILOŽNOSTI. Natisnjen bo tudi  petjezični romski kulturni zbornik (prvi tovrstni zbornik na programskem območju). Izšel bo namreč v slovenskem, madžarskem in angleškem jeziku. Poleg tega pa še v 2 romskih jezikih (lovari in bajaš). V štirih jezikih: slovenski-madžarski-romski: lovari in bajaš  (in z angleškim povzetkom) bo vzpostavljen tudi čezmejni romski kulturni spletni portal. 

Kulturna ponudba Čezmejne poti romske kulture in dediščine bo postala sestavni del ponudbe Evropske poti romske kulture in dediščine Sveta Evrope.

Foto: Jasna Törnar

Več fotografij najdete v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.