https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred soboško bolnišnico je leto razvoja, kadrovskih okrepitev in krajšanja čakalnih dob

20.01.2022 ob 0:00  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes, 20. januarja, potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili trenutne razmere v bolnišnici, realizacijo programa v letu 2021 in načrte za letošnje leto.


V soboški bolnišnici je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih. Covidni bolniki so lani predstavljali 10 odstotkov vseh hospitaliziranih, danes jih je na covidnem oddelku 24 in 9 na intenzivni terapiji. Trenutno opravljajo polovico običajne operativne dejavnosti, še vedno le za paciente s stopnjo nujno in zelo hitro, ambulantno dejavnost pa v polnem obsegu za vse stopnje napotitve. 

"V letu 2021 smo kljub negotovim razmeram in zahtevnim pogojem dela preživeli dokaj dobro. S hitrim prilagajanjem nam je uspelo nekako izpeljati celotno dejavnost v naši bolnišnici. Ostajamo razvojno naravnani, prizadevamo si kadrovsko okrepiti našo bolnišnico in jo tudi infrastrukturno opremiti tako, da bomo tudi v prihodnje kos vsemu, kar nam bo čas in tudi zahteve prebivalstva prinesle," v uvodu pove direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar. 

V karanteni ali na bolniškem dopustu zaradi okužbe s covidom je trenutno 19 zaposlenih. 11. januarja so uvedli tretjo stopnjo delovanja, kar pomeni, da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati.

Različica novega koronavirusa omikron do zdaj v bolnišnici še ni bila potrjena, delež omikrona je tudi sicer v Pomurju in Podravju še nižji kot drugod v Sloveniji.

V bolnišnici je proti covidu-19 na voljo zdravilo molnupiravir v obliki tablet. Predpiše ga osebni zdravnik, priporočljivo ga je prejeti v prvih petih dneh po okužbi. Predvidoma v nekaj dneh bo pri nas dostopno še zdravilo sotrovimab za obolele z različico omikron. To je namenjeno pacientom s povečanim tveganjem za hujši potek bolezni, pacientom s presajenimi organi in pacientom s pridruženimi hujšimi boleznimi.

Lani so imeli 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je toliko kot leta 2020 in za slabih 19 odstotkov manj od načrtovanega. Od tega je bilo 1.403 covidnih bolnikov. Načrtovane obravnave so presegli pri večini ambulantnih pregledov in ambulantni diagnostiki, najslabše pa so lani izpolnili program na Oddelku za bolezni ušes, nosu in grla ter pri pobolnišničnem zdravljenju – predvsem zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra ter zdravljenja covidnih bolnikov.

Načrt skrajševanja čakalnih dob

"Čakalne dobe so se lani zaradi epidemičnih razmer in velikega deleža covidnih bolnikov podaljšale, po navodilih ministrstva za zdravje smo morali nenujno zdravljenje odpovedovati," pojasni Manuela Kuhar Makoter.

Čakanje je daljše predvsem v internistiki in ortopediji, kjer pa so že pripravili lastni načrt skrajševanja čakalnih dob in ga že uresničujejo, predvsem z delom v popoldanskem času in ob koncih tedna. Določene zdravstvene storitve pa bodo spet začeli izvajati na podlagi nacionalnega razpisa za skrajševanje čakalnih dob, še doda.

Aktivno reševanje pomanjkanja kadra

"Na področju zdravstvene nege se še vedno soočamo s pomanjkanjem kadra. Ves čas imamo razpise, vendar na tržišču žal tega kadra ne dobimo, da bi lahko pokrili vse potrebe, ki jih imamo. Kljub vsemu smo s skupnimi močmi uspeli zagotoviti kakovostno in varno zdravstveno nego za vse naše paciente," pojasni Kreftova.

V zadnjem valu so jim kadrovsko priskočili na pomoč iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, vseh pomurskih zdravstvenih domov, doma starejših občanov Radenci, Doma Lukavci, območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota, psihiatrične ambulante Le skupaj in psihiatrinja Katja Sraka iz Zdravstvenega doma Murska Sobota.

V bolnišnici je bilo na začetku leta 1186 zaposlenih, med njimi 109 zdravnikov specialistov, 48 specializantov, 181 diplomiranih medicinskih sester, 13 babic, 249 srednjih medicinskih sester ter 314 nezdravstvenega osebja. V lanskem letu se jim je pridružilo 6 novih specialistov, trije zaposleni so diplomirali iz zdravstvene nege, 2 pa sta si pridobila magistrski naziv s področja zdravstvene nege. 123 zaposlenih pa je iz bolnišnice odšlo, od tega je bilo 35 odpovedi delovnega razmerja, največ na področju zdravstvene nege.

"Aktivno smo pristopili k reševanju kadrovske problematike z razpisom kadrovskih štipendij za področje medicine, zdravstvene nege in pa babištva. Našim zaposlenim, ki se odločijo za nadaljevanje študija zdravstvene nege, sofinanciramo šolnino. Velik doprinos za nas pa bi bila dodelitev koncesije za dodiplomski študij zdravstvene nege v Murski Soboti," še doda.

V letu 2022 trije veliki projekti

Letošnje leto bo v znamenju gradnje in širitve. Nove dializne prostore nad urgentnim centrom že gradijo, sedanje pa bodo obnovili ter število dializnih mest z 22 povečali na 31. Tako bodo lahko sprejeli vse, ki potrebujejo dializo, gradnja pa na obiske dializnih pacientov ne bo vplivala. Projekt je vreden 3 milijone evrov, od tega bo zdravstveno ministrstvo prispevalo 2,8 milijona evrov. Leta 2021 so opravili 14.143 dializ.

Negovalni oddelek bodo v prostorih nekdanjega ginekološkega oddelka predvidoma začeli graditi aprila letos, kletne prostore Internega oddelka pa obnavljati že maja. Vsi projekti bodo predvideno zaključeni že letos.

"Skupna vrednost vseh treh projektov je 14,5 milijona evrov. Tako velikega zneska, ki bo letos namenjen za razvoj, posodabljanje, za boljše pogoje zaposlenih na posameznih deloviščih že dolgo ni bilo," v zaključku še pojasni Maček.

 

    Fotogalerija