https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Predčasno glasovanje mogoče samo še danes

Murska Sobota, 21.04.2022 ob 10:40  

Pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami lahko volivci samo še danes glas oddajo predčasno na enem izmed 96 volišč, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Tudi drugi dan predčasnega glasovanja smo zabeležili visoko volilno udeležbo, saj je na volilšča prišlo 48.455 volivcev oziroma 2,86 odstotka volilnih upravičencev.

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Volivci lahko predčasno glasujejo le v svojem okraju, kjer imajo stalno prebivališče. Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo.

Tridnevno predčasno glasovanje se je začelo v torek, ko je po podatkih Državne volilne komisije svoj glas oddalo 35.754 volivcev, kar je 2,1 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je trikrat več kot prvi dan predčasnega glasovanja pred štirimi leti, ko je glas oddalo 0,7 odstotka volivcev.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor udeležilo 48.455 volivcev oziroma 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj, torej v torek in sredo, se je predčasnega glasovanja udeležilo skupaj 84.209 oziroma 4,97 volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije.

V treh dneh predčasnega glasovanja, je leta 2018 predčasno glasovalo 53.158 oziroma 3,1 odstotka. To pomeni, da je tokrat število volivcev, ki so glasovali v prvih dveh dneh, že občutno preseglo skupno število volivcev, ki so pred štirimi leti glas oddali predčasno.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk, poroča STA.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija