https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kaj se bo zgodilo z našo Mursko Soboto?

Murska Sobota  

Včeraj je v grajski dvorani murskosoboškega gradu potekala okrogla miza v organizaciji TV AS z naslovom »Naša Murska Sobota«. Lokalni politiki so predstavili trenutno gospodarsko, okoljsko in družbeno situacijo v občini. Spregovorili so tudi o preteklem delu Občinske uprave in napovedali načrte za bližnjo prihodnost.


Mineva eno leto od lokalnih volitev, namen okrogle mize pa je bil, da se ugotovi, kaj se trenutno v Murski Soboti dogaja . Kot gostje okrogle mize so spregovorili: Župan MO MS Anton Štihec, Dezider Šooš (NSi), Dušan Bencik (SD), Jožica Viher (Modra lista), Jožef Casar (DeSus), Marjan Gujt (LDS) in Karlo Šooš (SDS).

Razprava je potekala v petih segmentih, in sicer so gostje spregovorili o situaciji na področju gospodarstva, infrastrukture, zaposlovanja, mladih in prostega časa ter okolja. Vprašanja so gostom zastavili mimoidoči, katerih mnenja je posnela ekipa TV AS. V nasprotju s sejami Mestnega Sveta MO MS, kjer nemalokrat padejo grobe besede, so si bili politiki tokrat enotni – vsi si želijo delati za boljši jutri naše občine. 

Anton Šihec: V naši občini namenjamo največ denarja za štipendije

Župan MO MS je povedal, da mora lokalna skupnost ustvarjati pogoje za delovanja gospodarstva. Izpostavil je, da občina lahko investitorjem pomaga v obliki subvencij in plačilom na obroke. Glede nezaposlitev je povedal, da zaposlitev ne nudi Občina, ampak gospodarske družbe; Občina pa mladim pomaga z Zlatimi štipendijami, za katere namenjamo največ sredstev v državi. Opozoril je tudi na dejstvo, da država po eni strani Pomurju zakonsko pomaga, a z drugim zakonom odvzema. Glede okolja ja povedal, da živimo v zdravem okolju.

Dezider Šooš: Treba je dati priložnost malim in srednjim podjetjem

Dezider Šooš meni, da tako občina kot država ponujata premalo možnosti malim in srednjim podjetjem, v katerih, meni, da je prihodnost gospodarstva. Glede propada in prevzemov nekaterih prej uspešnih podjetij je poudaril, da je del krivde v politiki, ki ni ukrepala, a vedela za situacijo. Opozoril je tudi na dejstvo, da je mestno jedro mrtvo, in tako so tisti, ki ne morejo do trgovskih središč  na obrobju mesta, prikrajšani. Povedal je še, da ga skrbi dejstvo, da mladi Pomurci doštudirajo, vendar nimajo služb. Za reševanje stanovanjskega problema , pravi, bi trebalo apelirati na državo. 

Dušan Bencik: Problem ni samo v občini, ampak predvsem v državi

Nezaposlenost je po mnenju Bencika velik problem, ki pa se nanaša predvsem na državo, ne le občino. Dejstvo, da so se trgovine preselile na obrobje, pravi, je del svetovnega trenda, vandar meni, da situacija vseeno ni tako slaba, saj je ob lepem vremenu v središču mesta veliko ljudi. Nujno je po njegovem mnenju ustvariti nova delovna mesta, vendar še pomembneje ohraniti obstoječa. Dejstvo, da mladi nimajo služb, ima za posledico, da se mladi ne morejo osamosvojiti, kar predstavlja velik problem. Skrbi ga dejstvo, da hrano kupujemo v trgovinah, namesto, da bi jo sami pridelali.

Jožica Viher: Mlade je treba spodbuditi za študij tehničnih smeri

Viherjeva pravi, da je gospodarstvo v Murski Soboti v zatonu, vendar je vseeno treba gledati pozitivno in mlade spodbujati k študiju predvsem tehničnih študijev. Pravi, da tu ni možnosti za neko veliko gospodarstvo, zato je treba spodbujati mala podjetja. Moti jo, da je središče prazno, opozorila pa je tudi na zamakanje v Černelavcih in potrebno sanacijo kanalizacijskega sistema. Povedala je, da obstaja kar nekaj prostočasnih dejavnosti za mlade, tudi mladi pa bi morali dati pobude; kot največjo vrednoto pa izpostavlja pristne medosebne odnose.

Jožef Casar: Življenje naše občine ustvarjamo vsi skupaj

Casar pravi, da se murskosoboška občina gospodarstvu maksimalno posveča, problem pa je globlji – v državi.  Tudi sam si želi, da bi Murska Sobota zaživela, a poudarja, da utrip Murske Sobote ustvarjamo vsi skupaj. Pravi še, da je pomembno človeku že od vrtca nuditi dostojno življenje. Meni, da je Murska Sobota v primerjavi z drugimi mesti še zelo zeleno mesto, pravi pa, da je potrebno ljudi osveščati k preudarnemu ravnanju z odpadki.

Marjan Gujt: Politika naj podpira podjetja, vendar naj se v njih ne vmešava

Gujt pravi, da gospodarstvo ne sme preveč pričakovati od politike – ta naj podjetja sicer podpira, vendar se naj v njihovo delovanje ne vmešava. Podjetjem je treba dati največjo podporo, a vseeno spremembe ne bodo prišle v kratkem roku. Poudarja, da je treba avtobusno in železniško postajo združiti, prihodnost pa vidi v biokmetijstvu. Meni, da je v občini kar nekaj aktivnosti za mlade, vendar primajkuje dejavnosti, kjer bi se mladi tehnično, kulturno ... razvijali.  

Karlo Šooš: Mlade je treba usmerjati k inovativnosti, občina naj nudi možnosti za gospodarstvo

Šooš je mnenja, da mora politika skrbeti za blaginjo gospodarstva, saj meni, da še tako dober gospodarstvenik ne more uspeti brez podpore politike. Povedal je, da nas investitorji ne opazijo in pri tem poudaril pomen podpore občine. Meni, da se mladi preveč odločajo za študij družboslovja, tehničnih poklicev pa je premalo. Mlade je treba po njegovem mnenju spodbujati k inovativnosti. Pravi, da je Občina sicer lepo urejena, vendar bi lahko podobo še izboljšali; zaradi prometa, ki poteka skozi središče mesta, Murska Sobota še ni povsem zeleno mesto.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. slavko1958
      22.10.2011 ob 13:45 slavko1958

      V M.Soboti sem živel 25 let, Anton Štihec je edini župan ki ve razmišljati in ne gre mu samo za titule

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.