https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

MEZO – Mladi in energija ter zdravo okolje

19.11.2020 ob 11:57  

Lokalna energetska agencija za Pomurje, kot vodilni partner, je v sodelovanju z PETROL GEO d.o.o. in Občino Kobilje v letošnjem letu začela z izvedbo projekta MEZO – Mladi in energija ter zdravo okolje. Projekt je umeščen in financiran v okviru LAS PDL in sicer pod ukrep spodbujanje URE, vključno z naložbami v OVE ter dejavnosti okoljskega ozaveščanja za izboljšanje stanja okolja in zasleduje Cilj po SLR Izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov - endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja pod Tematsko področje VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE.


Operacija MEZO vključuje ciljno usmerjene aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov-endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj narav. okolja. Zastavljene aktivnosti so konceptualno razdeljene med vse partnerje in z ustrezno argumentacijo, na podlagi dejanskega stanja na območju naselij v LAS PDL prirejene za izvedbo na specifičnem območju, s ciljem doseganja učinkov v smeri znižanja rabe energije (manj kWh = manj C02 emisij), povečanja rabe obnovljivih virov energije (geotermalna energija–TČ, manj kWh iz fosilnih goriv) in s tem varovanjem okolja (nižanje C02 emisij). Najštevilčnejša cilja skupina v projektu so mladi/otroški na šolah, potem imamo vključene tudi predstavnike in sodelavce javne uprave ter gospodinjstva/občane, kar pomeni starše otrok, kjer pa so vključeni tudi Romi in predstavniki madžarske manjšine na vključenem območju.

Izvedba operacije vključuje pripravo gradiv in učnih pripomočkov za izvedbo 8 dogodkov–energetskih dni na osnovnih šolah, 8 modelov ESCO sistema prehoda na obnovljiv vir ogrevanja v javnih stavbah iz vključenega območja, pripravo koncepta in vzpostavitev pilotnega sistem spremljanja porabe energije (avtomatiziranim zajemom porabe energije) v stavbi OŠ Kobilje z aktualnim on line prikazom na kreirani spletni platformi (CO2 emisije, kWh poraba, grafi primerjave s preteklim letom). Gre za prvi tak pristop pri vzpostavitvi energetskega managementa–knjigovodstva, na območju LAS PDL, kot tudi širše v regiji in celo na nacionalnem območju. Vzporedno z izvedbo aktivnosti bo izvajana tudi evalvacija realizacije učinkov in sicer za kreirane modele ESCO, doseg spletne platforme in seveda zadovoljstva z izvedbo energetski dni.

Namen operacije

Upravičeno območje LAS, se na podlagi razpoložljivih podatkov in dejanskega stanja srečuje z več izzivi in problematiko:

  • visok delež fosilnih goriv v celotni energetski bilanci območja
  • nizka stopnja ozaveščenosti prebivalcev in vseh treh sektorjev o možnostih in načinih ter pristopih k zniževanju rabe energije
  • precej visok delež emisij CO2 na prebivalca v primerjavi z ostalimi območju podobnih karakteristik
  • pomanjkanje komunikacije in vključevanje stakeholderjev na območju LAS
  • visoka rabe energije in visok delež fosilnih goriv v javnem sektorju (občinske stavbe, osnovne šole, vrtci…)
  • odsotnost energetskih vsebin v večini osnovnih šol na območju

Rešitve, ki jih ponujamo z izvedbo aktivnosti v projektu:

  • priprava gradiv, organizacija in izvedba energetskih dni na 8 osnovnih šolah odpravi trenutno odsotnost energetskih vsebin v večini osnovnih šol na območju
  • priprava in predstavitev 8 modelov ESCO zamenjave vira ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko odpravi visoko rabo energije in visok delež fosilnih goriv v javnem sektorju (občinske stavbe, osnovne šole, vrtci…) ter vzpostavi komunikacijo in vključevanje stakeholderjev na območju LAS
  • koncept in vzpostavitev pilotnega sistem spremljanja porabe energije z on line prikazom pomeni inovativni pristop in zasledovanje tudi posrednega učinka ozaveščenosti prebivalcev in vseh treh sektorjev o možnostih in načinih ter pristopih k zniževanju rabe energije ter s tem nižanje emisij CO2 na prebivalca v primerjavi z ostalimi območju podobnih karakteristik kot tudi dolgoročno nižanje deleža fosilnih goriv v celotni energetski bilanci območja

Vsekakor ima operacija dolgoročne in trajne rešitve saj pripravljena gradiva ter način izvedbe energetskih dni predstavljajo pripravljen učni pripomoček za nadaljnjo, dolgoročno in trajno rabo na  osnovnih šolah,  pripravljeni in predvsem predstavljeni modeli ESCO zamenjave vira ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko, pa zasledujejo dolgoročni cilj realizacije projekta – izvedba investicije in s tem zagotovitev trajne rešitve  zamenjave vira ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko v izbranih javnih stavbah. Prav tako bo tudi  pilotni sistem spremljanja porabe energije z on line prikazom deloval na dolgi rok in vsako leto dosegal pričakovane cilje (realizacija učinka nižanje rabe energije preko mehkih ukrepov) kot tudi trajno služil kot model in primer za ostale župane, ravnatelje, da si lahko ogledajo, seznanijo in tak koncept vzpostavijo tudi v stavbah ki jih imajo v lasti / upravljanju.

MEZO je pomembna za območje LAS, ker targetira najbolj aktualno problematiko okolja, kjer v prvi vrsti znižuje rabo energije, kot tudi rabo fosilnih goriv in sicer s končnim ciljem znižanja CO2 emisij. Vključuje vse tri sektorje, ki morajo biti v vsakem primeru prisotni pri celovitem reševanju problematike in izzivov območja LAS, s poudarkom na mladih. Izpostavlja geotermalno energijo, ki je primerjalna prednost območja LAS, odpira in nakazuje smeri javnemu sektorju za ukrepanje v smeri znižanja CO2 emisij na celotnem upravičenem območju in sicer za  naselje Beltinci, naselje Črenšovci, naselje Dobrovnik, naselje Kobilje, naselje Lendava, naselje Odranci, naselje Turnišče in naselje Velika Polana.

Operacija MEZO se bo izvajala v obdobju od 01.07.2020 do 31.1.2022. Skupna vrednost celotne operacije je 89.428,25 €, pri tem so upravičeni stroški operacije 84.258,25 € ter znesek sofinanciranja v višini 80 % upravičenih stroškov, kar znese 67.406,60 €.

    Fotogalerija