https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Tine Novak: Naša želja je razvojni preboj Pomurja

Dvorec Rakičan, 07.07.2022 ob 6:00  

Direktor Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Robert Celec je v sredo, 6. julija, gostil srečanje s pomurskim poslancem Tinetom Novakom in tremi državnimi sekretarkami v kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba. Beseda je stekla o priložnostih za regionalni razvoj Pomurja. 

Pomurski poslanec Tine Novak se je z državnimi sekretarkami Maksimiljano Polak, Natašo Sax in Mašo Kociper mudil v Pomurju. Obiskali so tudi RIS Dvorec Rakičan, kjer jih je gostil direktor Robert Celec. Spregovorili so o tem, kaj Pomurje potrebuje za razvojni preboj. Srečanja sta se udeležila tudi Kristjan Šadl (LRF za Pomurje) in Jure Lang.

Poslanec Gibanja Svoboda Novak ima za Pomurje velike načrte. Predstavil nam je kako ambiciozni ti načrti so. 

»V zadnjem obdobju je Pomurje naredilo velik napredek v samem razvoju. Rastli smo skladno tudi s preostalimi regijami. Naša želja pa je, da končno pridemo do tako imenovanega razvojnega preboja.« 

Gospodarstvo v Pomurju je v dobri kondiciji

"Pomursko gospodarstvo je danes stabilno in v dobri kondiciji. V zadnjih petnajstih letih se je preoblikovalo iz nekoč tradicionalnih panog z nizko dodano vrednostjo v stabilnejše panoge z uporabo najsodobnejših tehnologij. Pomurska podjetja proizvajajo visokokakovostne izdelke in rešitve, ki globalno dosegajo izjemno konkurenčnost ter najvišjo dodano vrednost. Gospodarska moč regije se krepi, stopnja brezposelnosti pa vztrajno pada in je na najnižji ravni v zadnjih treh desetletjih," pove Novak.

Vendar Pomurje pri tem ni izjema, podobni trendi so namreč značilni za prav vse regije v Sloveniji. Kljub razvojnemu preboju se sam razvojni zaostanek Pomurja za najrazvitejšimi v državi ni zmanjšal. Nasprotno, še povečal se je. UMAR v svojih analizah ugotavlja, da je pomurska regija še zmeraj najbolj razvojno ogrožena regija in za več kot dve tretjini presega slovensko povprečje razvojne ogroženosti ter za 3,5-krat povprečje najrazvitejše, tj. osrednjeslovenske regije.

»Namen današnjega obiska je, da državne sekretarke seznanim z našo problematiko oziroma kje mi vidimo možnosti, da pride do samega preboja v Pomurju. Ljudem pa želimo pokazati, da ta vlada misli zelo resno.« 

Pomurje z vidika starosti prebivalstva daleč najstarejša regija

"Glede na vztrajno staranje prebivalstva, izseljevanje mladih in posledično zaskrbljujoče demografske kazalnike je bilo pričakovati, da bo rast zaposlovanja v Pomurju trčila ob zgornjo mejo razpoložljivega števila iskalcev zaposlitve. Na trgu dela se tako pojavlja vse več kadrovskih vrzeli," meni pomurski poslanec.

Potrebna delovna mesta z nadpovprečno dodano vrednostjo

Vlaganja v nova delovna mesta so zato stvar preteklosti. "Danes so potrebna vlaganja v zeleni prehod in zelena delovna mesta, temelječa na najnaprednejših digitalnih tehnologijah, ki bodo ustvarjala nadpovprečno dodano vrednost in s tem zagotavljala odlične pogoje dela ter višje neto prihodke zaposlenih," še doda.

»Kmalu bo temu obisku sledil tudi delovni obisk predsednika vlade Roberta Goloba. Prepričan sem, da bom odločevalce opremil z vsemi informacijami, ki bodo potrebne, da Pomurje končno naredi ta prepotrebni razvojni preboj. Tako nas bodo lahko ostale regije začele gledati v hrbet.« 

Načrti za Pomurje so jasni in ambiciozni

Pomurje ima ogromno potencialov. Vsekakor zna unovčiti svoje prednosti in ohranjati razvojni tempo, ki je značilen za celotno državo. "Cilje je, da skozi proces decentralizacije, še posebej pa s podporo pri razvoju veščin in kadrovskih kapacitet načrtovanja ter implementaciji strateških razvojnih projektov, regija dosega še boljše rezultate, še uspešneje črpa evropska sredstva ter se iz regije zasledovalke prelevi v eno izmed najrazvitejših regij v Sloveniji," pojasni.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.