https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Študentje mariborske univerze dobili novega predstavnika

 

Mariborski študentje so v mesecu oktobru dobili novega predstavnika, natančneje novega prorektorja za študentska vprašanja. To mesto je zasedel Robert Presker, študent Filozofske fakultete, ki si ji v svojem mandatu zastavil preprost, vendar pomemben cilj: vložiti vse izkušnje, znanje in energijo v delo, ki bo pozitivno vplivalo na študij študentov Univerze v Mariboru. Povedal nam je, kakšna je bila pot do te funkcije in kaj si želi v svojem mandatu.

Kaj je spodbudilo tvoje zanimanje za obštudijske dejavnosti?

V obštudijskih dejavnostih sem pričel aktivno sodelovati kar hitro po vpisu na Filozofsko fakulteto, resneje pa sem se vključil v drugem letniku oz. ko sem spoznal, da lahko vplivam na študijski proces. Področje kvalitete študija je namreč tisto, ki me je vedno najbolj zanimalo. Spodbudile so me težave in vprašanja, ki jih ima praktično vsak bruc ob začetku študija. Po odgovore sem šel na pravo mesto – do prodekana za študentska vprašanja, ki mi je na zanimiv način predstavil delovanje Študentskega sveta. Zadeva me je zelo zanimala, čutil sem, da lahko tudi sam prispevam.

Kje vse si se udejstvoval?

Zanimale so me najrazličnejše stvari: izvedba projektov, priprava tutorskega sistema, spremljanje in nadgradnja študentskih pravic ter kakovosti študijskih programov. Kasneje mi je bilo kot članu Študentskega sveta, Senata in Komisij za študijske zadeve omogočeno, da sem se usmeril v področje, ki se mi tudi danes zdi najpomembnejše, to je skrb za nadgradnjo pogojev študija na Univerzi v Mariboru. Če primerjamo aktivnosti med študijem z osnovnošolskimi in srednješolskimi, kjer sem ponavadi sodeloval pri organizaciji projektov kot predsednik razreda, lahko ugotovimo, da so možnosti sodelovanja in vplivanja znotraj organov Univerze neprimerljivo večje. Študent, ki se vključi v sooblikovanje študija, lahko z inovativnimi in dobro argumentiranimi idejami resnično naredi razliko.

Kakšen pomen ima zate Študentski svet?

Zame je Študentski svet najpomembnejši predstavniški organ študentov znotraj Univerze v Mariboru. Sestavljen je iz skupine študentov, ki so pripravljeni nameniti del svojega časa, znanja, izkušenj in energije za svoje vrstnike, za to, da lahko Univerza v Mariboru napreduje tako v kakovosti študija kot v ponudbi obštudijskih dejavnosti. Osebno so moje asociacije na Študentski svet tudi prijateljstvo, zabava, odgovornost in zadovoljstvo.

Kako želiš ta pomen približati študentom in jih spodbuditi za sodelovanje?

Približati se študentom in jih spodbuditi k sodelovanju je ena izmed prioritet, ki sem si jih zastavil. S promocijo našega delovanja in različnimi oblikami spodbud smo intenzivno začeli letošnje študijsko leto. Prepričan sem, da bomo z nadaljevanjem začrtane strategije v prihodnje izjemno uspešni pri širjenju naše »ekipe«. Tudi tukaj vse zainteresirane vabim, da me kontaktirajo in se vključijo. Za študente sem dosegljiv preko elektronskega naslova: robert.presker@uni-mb.si ali preko telefonske številke: 031 758 208.

Kakšno moč imajo študentje v Študentskem svetu UM in tudi drugače v študentskih svetih članic, kako je upoštevana njihova beseda?

Študentje imajo veliko moč, saj predstavljajo bistvo vsake univerze, zato si tudi želim, da se jih razume kot enakopravne člane akademske skupnosti, ki lahko izjemno veliko doprinesejo k napredku Univerze v Mariboru. Organ, kot je Študentski svet, študentom omogoči, da so njihovi predlogi, ideje, pozivi in zahteve uradno obravnavani. Naša beseda bi morala biti upoštevana in praviloma je. V nasprotnem primeru imamo možnost pritožbe.

Vedno bolj prihaja do izraza pasivnost študentov. Kaj ti meniš o tem?

Ne poznam odgovora. Vem le, da je resnično vse težje motivirati študente, da se vključijo in sodelujejo. Naša naloga je, da neprestano iščemo načine, kako jim na pozitiven način predstaviti možnosti in jim ponuditi kvalitetne vsebine. Vsekakor sem glede tega optimist, saj so se v zadnjem času v naše delo vključili izjemni študentje, ki so motivirani, imajo veliko energije in predvsem želje, da po koncu študija na Univerzi v Mariboru nekako pustijo svoj pečat.

Kaj si si zadal kot glavni cilj v svojem mandatu?

Moj osnovni cilj je preprost: vložiti vse izkušnje, znanje in energijo v delo, ki bo pozitivno vplivalo na študij študentov Univerze v Mariboru. Želim tako napredek na področju obštudijskih vsebin kot na sami kvaliteti študija na UM. Moj cilj je spodbuditi študente k podaji njihovih predlogov in želja, ki jih bomo poskušali uresničiti.

Omeniti moram tudi to, da sem se za kandidiranje odločil tudi zaradi razloga, ker sem prepričan da bom v dveh letih svojega mandata pridobil dragocene izkušnje, ki mi bodo dobra referenca v prihodnosti. Funkcija mi predstavlja izziv in odgovornost do vseh, ki so me podprli, še posebej do študentov, ki jih bom zastopal.

Na katerih področjih vse želiš narediti spremembe?

Menim, da se bo potrebno usmeriti predvsem v študijsko problematiko, kjer se s spremembami Statuta UM in raznih pravilnikov obetajo spremembe za študente. Zagotoviti moramo ohranitev študentskih pravic in napredek v smislu kakovosti študija na UM. Za delo na preostalih področjih si želim predvsem veliko novih obrazov in novih idej.

Odnos s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru je bil v prejšnjih letih nekako tekmovalen. Kako boš ti skušal graditi na tem odnosu?

Sam nisem obremenjen s tem, kakšen je bil odnos v preteklosti, vidim kako stvari tečejo danes in rečem lahko le, da želim biti glede prihodnosti optimist. Gotovo bo potrebno izkazati interes iz obeh strani, če bomo želeli kaj spremeniti na tem področju.

Sedaj si predstavnik študentov Univerze v Mariboru, na nek način jih usmerjaš, vodiš. Kaj meniš, kakšne sposobnosti mora imeti vodja?

Menim, da mora bit prorektor študent predvsem oseba, ki je sposobna povezovanja, sodelovanja in prepoznavanja dobrih idej. Tudi zahteven mora biti, vendar najprej do sebe. Samo preko dobrega vzgleda je mogoče pričakovati podoben odnos, angažiranost in kvalitetno delo od drugih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.