https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Turnišču so se srečali slepi in slabovidni iz vse Slovenije

Turnišče, 07.11.2011 ob 12:25  

Na zahvalno nedeljo so škofijsko romarsko svetišče Marije Vnebovzete v Turnišču napolnili romarji Zveze društev slepih in slabovidnih iz vse Slovenije. 


Besede pozdrava in dobrodošlice je najprej zaželel domači župnik Robert Brest. V imenu romarjev je vse navzoče pozdravil predstavnik društva slepih in slabovdinih, ki se je zahvalil škofu ordinariju msgr. dr. Petru Štumpfu za naklonjenost in pomoč pri organizaciji te svečanosti ter darovane svete maše. 

Škof ordinarij je v uvodu v sveto daritev pozdravil navzoče, in poudaril, da »smo se zbrali v tisočletnem romarskem svetišču matere Božje, nekoč v srednjem veku najpomembnejšem srednjeevropskem Marijinem svetišču.« Poleg škofa so maševali Simon Slana, ravnatelj Škofijske karitas, Tone Kompare, župnik iz Trnovega v Ljubljani in direktor Škofijske karitas Ljubljana ter p. Miha Sekolovnik. Pri sveti maši je sodeloval diakon Imre Jerebic, tajnik Slovenske karitas ter bogoslovca g. Kučko in g. Lažeta. 

Štumpf: Naše življenje je pričakovanje prihodnosti 

Z branjem beril in uvodov so sodelovali predstavniki zveze medobčinskega društva slepih in slabovidnih iz Murske Sobote. Predsednik društva Tonček Kos je bil pobudnik tega srečanja.

Škof msgr. dr. Peter Štumpf je zbrane nagovoril v pridigi. Spregovoril je o teku našega življenja, ki se bo nekoč tukaj na zemlji končalo. »Pri Bogu je večni sedaj,« je poudaril škof ter navzoče spomnil na pravo modrost življenja, ki je v tem, da delamo dobro in da v tem vztrajamo. »Naše človeško življenje je pričakovanje prihodnosti. Ko gremo zvečer spat, že pričakujemo jutro.

Ko se zjutraj zbudimo, že mislimo na to, kaj vse moramo postoriti …« Škof je nadaljeval: »Upanje je nekaj božanskega. To je izpostavil Jezus v današnjem evangeliju. Da naj bomo budni … Tudi mi smo prišli v to Marijino romarsko svetišče v Turnišče, postali smo budni in se odzvali vabilu medobčinskega društva slepih in slabovidnih. Kot prijatelji se udeležujemo Jezusove svatbe. V srce smo si nalili duhovnega olja vere. Ogenj upanja gori v nas … Jezus med to sveto mašo prihaja med nas.«  

Škof je v nadaljevanju poudaril: »Gospod Bog je naše upanje, on je naša luč.« Spregovoril je o zahvalni nedelji, ki jo je Cerkev obhajala včeraj, ko se Bogu zahvaljujemo in se mu priporočamo. »Hvaležnost je znamenje modrosti in je zato budna.« S temi besedami je navzoče spodbudil k modrosti, k budnosti, k upanju. »V nebesih bomo zmeraj z Gospodom.« 

Ob koncu svete daritve so se predstavniki zveze društev slepih in slabovidnih škofu ordinariju zahvalili za darovano sveto mašo in vso naklonjenost in pomoč. Besede zahvale so izrekli tudi domačemu župniku in duhovnemu pomočniku, ki je ves čas spovedoval, pevcem, ki so s petjem obogatili bogoslužje, turniški karitas, ki je v nadaljevanju srečanja poskrbela za pogostitev navzočih ter vsem, ki so pomagali pri izvedbi te slovesnosti. Zbrane je ob koncu svete maše nagovoril tudi predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Tomaž Graber.

Srečanje se je nadaljevalo v Jeričevem domu, kjer so navzoči prisluhnili monodrami igralca Gregorja Čušina z naslovom Evangelij po Čušinu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.