https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dr. Ágnes Szabó: Ljubezen ima čudežno zdravilno moč

Rakičan  

Občina Moravske Toplice je kot vodilni partner projekta Ohranjanje duševnega zdravja/Mental Health organizirala multimedijsko konferenco, na kateri sta spregovorila priznan slovenski strokovnjak mag. Andrej Trampuž in madžarska strokovnjakinja dr. Ágnes Szabó.


Operacija Mental Health, ki jo delno sofinancira Evropska unija, se izvaja v okviru projekta Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska 2007-2013, kar je tudi razlog, da sta na multimedijski konferenci z izobraževalnim predavanjem spregovorila priznani slovenski strokovnjak, mag. Andrej Trampuž in madžarska strokovnjakinja, dr. Ágnes Szabó.

Mag. Trampuž izvaja terapijo s štirimi kovčki

Mag. Andrej Trampuž, univ. dipl. psiholog in klinični imago terapevt, je v okviru predavanja "Partnerski odnos – radost ali nočna mora – zakaj je danes več razvez in osamljenosti?" spregovoril o aktualnih vprašanjih v partnerskih odnosih ter podal odgovore na bistvena vprašanja, ki se nanašajo na srečo pri izbiri partnerja, neuspehe v partnerstvu, kot so razveze, osamljenost, sindrom vzporednega življenja v partnerskem odnosu, izpostavil pa je tudi, da vsaka zveza potuje skozi več partnerskih faz.

Mag. Trampuž je poudaril, da v ljubezni ni nujno vedno lepo in da stanje, ko so hormoni dvignjeni, traja nekje eno leto. "Raziskave so pokazale, da največ 27 mesecev. Potem, ko teh prijetnih stvari ni več, nas to zaboli in včasih se zgodi celo, da ljudje gredo narazen. Ampak ljudje ne gredo narazen, ker se ne bi imeli rade, temveč, ker obupajo," je še povedal mag. Trampuž, ki je na predavanju pojasnil terapijo s štirimi kovčki, ki vsebujejo predvsem stvari iz preteklosti, ki kot take vplivajo na našo sedanjost. Prvi kovček, da vsebuje neizpolnjene potrebe, drugi strategijo preživetja, tretji izgubljene dele in zadnji, četrti vsebuje nezavedno sliko.

Varna komunikacija je pomemben dejavnik v ljubezni

Kot pomemben dejavnik v ljubezni je mag. Trampuž izpostavil komunikacijo, predvsem tehnike varne komunikacije. Povedal je, da je potrebno drug drugega poslušati, z njim sočustvovati, razumeti in biti sposoben empatije, predvsem pa se je potrebno zavedati, da je danes drugače kot pred 100 leti, da so se socialne vloge spremenile in da preživimo lahko tudi brez partnerja. "Moramo pa dati določeno pozornost pozitivnim stvarem, ne  samo negativnim," je zaključil mag. Trampuž.

Psihoterapevtka Ágnes Szabó se s psihoterapijo, ki jo povezuje z alternativnimi metodami, ukvarja že 13 let

Dr. Ágnes Szabójeva, ki se s psihoterapijo ukvarja že 13 let in njo povezuje z alternativnimi metodami, zlasti z zdravilstvom, izvaja poleg družinske in partnerske terapije tudi relaksacijske in meditacijske terapije ter terapijo s simboli. V okviru predavanja "Revolucionarne spremembe izražanja nove bivanjske zavesti – posebna lepota stopenj duševnih povezav," se je dr. Szabójeva dotaknila duhovnih in duševnih vzrokov večine organskih obolenj.

Zdravljenje je uspešno le, če je bolnik dovolj motiviran

Dr Szabójeva je predvsem na primerih pojasnjevala tehnike zdravljenja, ki so v pomoč duhu in ne le telesu, "saj je pomembno predvsem zdravljenje duše, kot so ga večino poudarjali naši predniki, mi pa dajemo večji poudarek telesnemu oziroma fizičnemu zdravljenju." Zbranim pa je pojasnila tudi, da je zdravljenje uspešno le, če je bolnik dovolj motiviran, da se bo pozdravil. Kot največje zdravilo pa je dr. Szabójeva izpostavila ljubezen. "Ljubezen ima čudežno zdravilno moč. Pravo ljubezen pa lahko izrazimo šele takrat, ko imamo mir, red, varnost in ko nas sprejmejo takšne, kot smo."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      09.11.2011 ob 9:24 Chevapcic

      .. prava ljubezen ma čudežno moč, nej zaljubljenost, ali približek k ljubezni ali razumska veza in podobne oblike .. ;) .. če pa v življenju ne doživiš prave ljubezni, pa tudi ni panike .. ;) .. pa niti nej trbej kakšne posebne komunikacije etc.,, ker gda je naravna potreba prisotna, se tau odvija vse samo od sebej, tau je duševni proces, nad katerim nimamo nadzora - če pa nega naravne potrebe, ni pomoči, vse ostalo je zavestno laganje samemu sebi .. ljubezen ni umetna stvar, jedro duševnih procesov pa je vedno podzavest .. ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Chevapcic
      09.11.2011 ob 9:25 Chevapcic

      .. cool prispevek drugače, fajn povzetek .. ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.