https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Židan in Perhavčeva sta se predstavila

Murska Sobota, 09.11.2011 ob 16:12  

V Murski Soboti sta se včeraj predstavila kandidata Socialnih demokratov za državnozborske volitve Dejan Židan in Brigita Perhavec. Oba sta navedla razloge, zakaj kandidirata in za kaj se bosta zavzemala.


Uvodoma je župan Gornje Radgone in poslanec Anton Kampuš podal svoj vidik mandata Socialnih demokratov, za katerega meni, da je bilo veliko pozitivnega storjeno, niso pa skozi spravili nujnih reform, pri čemer pa so po njegovem dobili veliko polen pod noge, kot pozitivno pa šteje ohranitev velikega števila delovnih mest in zakon o Pomurju. Pri slednjem je dejal, da čeprav je bil sprejet z negodovanjem in z metanjem polen pod noge poslancev iz drugih regij, je najpomembneje, da je bil po desetletju ali dveh priprav, končno sprejet in prinesel 500 novih delovnih mest.

Proti razprodaji države in za slovenskega kmeta

Mag. Dejan Židan, še vedno aktualni kmetijski minister, je najprej navedel razloge, zakaj kot nestrankarski kandidat nastopa na listi Socialnih demokratov v Pomurju. Povedal je, da je odgovorov več, najpomembnejši pa so, da je kot kmetijski minister spoznal, kakšno napako so naredile države, ki so same sebe razprodale in tega ne morejo povrniti, sam je proti razprodaji države in to Socialni demokrati razumejo, da se ne sme. Kot drugi razlog je navedel, da je imel možnost v vladi Boruta Pahorja narediti velik premik na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, Slovenija se je v tem času ponovno vrnila v t.i. varno konzervativno kmetijsko politiko, v kateri so še na primer Nemčija, Francija in Avstrija. Tretji razlog, zakaj kandidirana na listi SD, ker meni, da znotraj politike mora obstajati morala - v vlado ga je povabil Borut Pahor, podprlo ga je 23 članov predsedstva od 25.

Židan meni, da kot uspeh te vlade lahko štejemo preobrat v glavah, da je proizvodnje hrane nujna in da jo je potrebno povečati. Kmetijski minister še meni, da so uspeli ohraniti socialni standard, da se je z dodatno zadolženostjo varovalo standard ljudi in izboljšali črpanje evropskih sredstev. Kot napako vseh skupaj meni, da je nesprejem pokojninske reforme, ki je bila blaga in postopna, zato pa ni kriva ne vlada in ne parlament, ki jo je dvakrat sprejel, ampak so krivi populisti, kar je vrglo slabo luč na državo in nam povečalo obrestno mero.

"Vse bomo naredili, da ne pride do razprodaje Slovenije, vse bomo naredili, da se bo nadaljeval proces vračanja dostojanstva slovenskemu kmetu, varovali bomo socialno šibke in hkrati pazili, da ne bo prišlo do zlorab sistema, tudi bomo vse naredili, da zmanjšamo administrativne ovire, da bodo podjetniki lažje poslovali, vendar ne na način, da bi kdo mislil, da je konkurenčna prednost Slovenije najnižja možna plača," je opisal aktivnosti za katere se bo zavzel Židan.

Bolj kot gospodarski jo zanima družbeni razvoj

Mag. Brigita Perhavec je uvodoma navedla, zakaj se je odločila kandidirati. Povedala je, da zato, ker želi soustvarjati pogoje za nadaljnji razvoj Slovenije in takšno državo, v kateri je lepo živeti. Kot drugi razlog je navedla, da misli, da Prekmurje rabi poslanko, kar je navezala tezo, da bi več žensk v parlamentu po njenem mnenju bilo dobro za državo. Kot tretji razlog, zakaj kandidira, je navedla, da ne more gledati od daleč, da bodo to državo sedaj vodili tisti, ki so nujne ukrepe v dobro države, ki jih je pripravljala ta vlada, rušili in se potem pojavljali kot rešitelji z enakimi ali podobnimi rešitvami.

"Vsi stari in novi politiki govorijo, o rešitvi Nove Ljubljanske banke, razprodaji našega imetja, mene pa zanimajo, kje so pri vsem tem besedičenju ljudje. Seveda se strinjam, da je zagotovitev pogojev za hitrejši gospodarski razvoj Slovenije in Pomurja zelo pomembna, vendar to pa ni vse. Kje je skrb za zdravo okolje, kje je šolstvo in šport, kje je brezplačno izobraževanje tudi na fakultetah, kje je zdravstvo, sociala in kultura. Kje pri vsem tem solidarnost, pravičnost in enakost. Sama bi se poleg gospodarskega razvoja zavzemala predvsem za družbeni razvoj," je opisala aktivnosti za katere se bo zavzela Perhavčeva.

Naročnik: SD

    Fotogalerija