https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

TRS v Ižakovcih predstavil kandidate za poslance

Ižakovci  

Minuli petek je na Otoku ljubezni v Ižakovcih potekala predstavitev programa stranke Trajnostni razvoj Slovenije – TRS in kandidatov v 8. volilni enoti. Zbranim novinarjem in podpornikom in ostalim prisotnim je predsednik programskega odbora TRS dr. Dušan Plut predstavil nekaj poudarkov iz programa.


Med pomembnejšimi deli je zagotovo trajnostno varovanje okolja, narave in prostora.  Za dvig blagostanja sedanjih in prihodnjih generacij potrebujemo umno gospodarjenje z vsemi viri in okoljem, ozelenjeno razvojno pot za vse slovenske pokrajine. TRS vidi v boljši uporabi zelenih obnovljivih virov energije v Sloveniji možnost za več kot 50.000 novih, večinoma zelenih delovnih mest.

V Sloveniji je potrebno doseči socialno pravičnost, da bosta sodelovanje in solidarnost pred tekmovalnostjo. V TRSu so prepirčani, da so za nov zagon celotne družbe potrebne spremembe predvsem na področju domišljije in ustvarjalnosti, za kar pa je najprej potrebno pretrgati stare vzorce koruptivnega delovanja - predvsem povezave politike in tistega dela gospodarstva, ki ne ravna družbeno koristno. V Sloveniji prihodnosti mora biti gospodarstvo sredstvo in ne cilj za dosego blaginje vseh državljank in državljanov.

Kandidati TRS-a v Pomurju želijo spremembe

Svoje poglede na prihodnji razvoj Slovenije in seveda še posevej severovzhodnega dela so v nadaljevanju predstavili kandidati iz posameznih okrajev. V treh pomurskih okrajih kandidirajo dolgoletni romski svetnik MOMS Darko Rudaš (gre za sploh prvo kandidaturo kakšnega izmed predstavnikov romske etnične manjšine v samostojni Sloveniji), inženir gradbeništva Stojan Habjanič (aktivist zoper gradnjo hidroelektrarn na Muri in zoper gradnjo daljnovoda čez krajinski park Goričko, ter promotor in strokovnjak energetsko in trajnostno učinkovitih gradenj) in vsestransko aktivna in ustvarjalna samostojna podjetnica, galeristka, popotnica, raziskovalka in zapisovalka načina življenja, mišljenja, čustvovanja in delovanja posameznika ter skupin Sandra Habjanič, sicer diplomirana etnologinja in umetnostna zgodovinarka.

V Ljutomeru kandidira direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster, ki med drugim predseduje Društvu za razvoj slovenskega podeželja, ki združuje 27 Lokalnih akcijskih skupin iz vseh delov Slovenije. Ivan Babič, direktor območne gospodarske zbornice kandidira v Ormožu, medtem ko v Gornji Radgoni kandidira Breda Kurbus, ki je dolga leta vodila trgovino z zdravo prehrano, v zadnjem času pa se ukvarja predvsem s svetovanjem. Prostovoljno sodeluje tudi pri svetovalni liniji za ljudi v duševni stiski.

V gibanju za trajnostni razvoj se z volilnimi rezultati preveč ne obremenjujejo, saj  je njihov namen opredeljen že v samem imenu in ni omejen zgolj na kratkotrajno lovljenje volivcev in volivk. Če ljudje želijo spremembe, morajo te spremembe najprej postati sami, pravijo.

O gibanju TRS, v katerem med drugim sodelujejo nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, predavateljica in publicistka Manca Košir, naravovarstvenik Dušan Plut in  katerega podpornica je tudi predavateljica Fakultete za socialno delo in prekmurska rojakinja Gabi Čačinovič Vogrinčič, ter mnoge druge znane Slovenke in Slovenci si lahko več preberete na : http://www.gibanje-trs.si