https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jožef Horvat: »Zaradi izbrisa napotnic zahtevamo sklic nujne seje«

09.11.2022 ob 16:45  

Izbris terminov zdravstvenih storitev blizu šest tisoč posameznikom, ki se storitev še niso udeležili, je nesprejemljiv, je na novinarski konferenci povedal poslanec NSi Jožef Horvat. V poslanski skupini bodo zato še danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, kjer bodo med drugim zahtevali tudi "odgovornost z imeni in priimki", je napovedal.

Na ministrstvu za zdravje so z oktobrom znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov. Pri tem je bilo prizadetih skoraj šest tisoč oseb, ki so jim izbrisali prihodnje termine. Odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov. Pozivajo jih, naj ugotovijo, kje je prišlo do napak.

"Zaradi tega bi morali zvoniti vsi alarmi, predvsem pa izbris kaže na stanje našega zdravstvenega sistema," je ob napovedi vložitve zahteve za sklic izredne seje odbora DZ za zdravstvo povedal Horvat. 

Po njegovem mnenju problematika kaže na to, da so se na ministrstvu za zdravje skrajševanja čakalnih vrst lotili povsem amatersko. "V Novi Sloveniji se ne moremo znebiti občutka, da ministrstvo za zdravje do krajšanje čakalnih dob želi priti s fiktivnim brisanjem napotnic pacientov, pri čemer se brišejo tudi veljavne napotnice. Pacienti tako po mesecih, morda letih čakanja na zdravstveno storitev ostajajo brez napotnice in s tem tudi brez zdravstvene storitve," je povedal. 

Zato bodo zahtevali, da ministrstvo tem bolnikom zagotovi, da bodo na pregled prišli takoj in se ne bodo zopet uvrstili na konec čakalne vrste. Napaka je bila po njegovem mnenju namreč storjena na strani ministrstva.

»Čeprav imajo plačano zdravstveno zavarovanje, do zdravnika ne morejo priti. Ponovno se kaže, da problem slovenskega zdravstva ni toliko pomanjkanje denarja, ampak organizacija. To je nesprejemljivo, zato v NSi v zvezi s tem in izbrisom napotnic zahtevamo sklic nujne seje odbora za zdravstvo,« je zaključil Jožef Horvat.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.