https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako poskrbeti za varnost otrok pred utopitvijo?

02.08.2023 ob 6:05  

Varnost otrok pred utopitvijo lahko zagotovimo predvsem tako, da jih ves čas pozorno opazujemo in nadzorujemo, kadar so v bližini vode ali v njej, pa naj bo to domači bazen, ribnik, napihljivi otroški bazenček ali kopalna kad.

V vodi in ob njej imejte majhnega otroka ves čas na dosegu rok

Otrok naj v domačem bazenu plava le skupaj z odraslo osebo. Oseba, ki je ob otroku, mora biti izkušen plavalec, da mu lahko pomaga in ga reši, če bi padel v vodo.

Tudi napihljivi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo varnosti otrok pred utopitvijo, prav tako ne znanje plavanja. Majhnega otroka ne pustimo v varstvu starejših sorojencev ali prijateljev, če niso odgovorni odrasli. Utopitve majhnih otrok se pogosto zgodijo ravno v času, ko so pod nadzorom starejših sorojencev.

Ne dovolite, da vam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej. Prav tako ne pijte alkohola, kadar nadzorujete otroke ali pred plavanjem.

Ogradite vodne površine, pospravite pripomočke

Imeti domači bazen ali ribnik je velika odgovornost, saj lahko hitro pride do utopitve otroka, pri čemer majhen otrok običajno ne dela hrupa in ne kliče na pomoč. Zato bazen ali ribnik ogradite z ograjo z vseh štirih strani tako, da je popolnoma ločen od hiše, dvorišča in površin, kjer se igrajo otroci.

Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitev najmlajših otrok in ni varno, saj otroci poskušajo hoditi po prevleki in lahko ostanejo ujeti pod njo.

Če ste doma postavili nadzemni montažni bazen, vsakič takoj po uporabi bazena pospravite lestev za vstopanje v bazen zunaj dosega otrok. Tudi napihljivi otroški bazenček je treba po vsakokratni uporabi takoj izprazniti. Iz bazena odstranite vse igrače takoj, ko jih ne uporabljate več. Plavajoče igrače lahko pritegnejo otroka, da se steguje za njimi in pri tem pade v vodo.

Otroke poučite, da se je nevarno potapljati in zadrževati v delih bazena, ki so blizu odtoka bazena ali sesalnih odprtin. Vodna črpalka bi lahko potegnila otrokove dolge lase v odtok, otrok pa ne bi mogel splavati na površje in bi se utopil. Zato naj imajo otroci v bazenu dolge lase vedno spete.

Ob bazenu imejte za nujne primere vedno pripravljen komplet za prvo pomoč, mobilni telefon in reševalni obroč, pritrjen na vrv. Če pride do nenadnega poslabšanja vremena z grmenjem ali bliskanjem, je treba bazen takoj zapustiti.


Majhen otrok v kopalnici

Majhen otrok se lahko utopi že v nekaj centimetrov globoki vodi v nekaj sekundah, pri tem ne kriči na pomoč in ne dela hrupa. Zato naj bo otrok v kopalni kadi vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok oziroma ga držimo za nadlaket. Otroka med kopanjem nikoli ne pustite samega ali v družbi starejših otrok.

Vedra in druge posode, napolnjene z vodo, izpraznite takoj, ko jih prenehate uporabljati, in jih pospravite zunaj dosega otrok. Straniščno školjko vedno pokrijte s pokrovom, pokrov pa zaprite še s posebnim varovalom za zapiranje pokrova, ki ga lahko uporabljate le toliko časa, dokler otrok varovala ne zmore odpreti sam.

Uporaba kopalnega ležalnika ali stolčka se odsvetuje, ker poveča tveganje dojenčka za utopitev. Zaradi lažnega občutka varnosti ob uporabi kopalnega ležalnika ali stolčka lahko otroka v kopalni kadi za trenutek pustimo samega, v tem času pa se skupaj z njim prevrne ali z njega zdrsne v vodo in se utopi. Kopalni ležalnik in stolček nista varnostna pripomočka in ne moreta nadomestiti nadzora odrasle osebe, opozarjajo na NIJZ.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2023 ob 8:22 gost

      Enostavno starši naj pazijo na otroka na vsakem koraku. Ne da pazijo svojo pivo prijatelje trackanje ob bazenu nastavljanje vsem mimoidočim moški oči imajo samo za mladimi dekleti. Skratka za vse se poskrbi samo na otroke se pozabi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2023 ob 19:34 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2023 ob 12:49 Štef gost

      Grozno kaka priporočila, saj pa to vsak ve,za take zaposlene država troši denar kar je vsakemu samoumevno

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.08.2023 ob 14:36 gost

      Ni res da je vsakemu samoumevno da mora sam po paziti na otroke. Kajti otroke imajo danes samo zato da dobivajo denar z vseh strani celo če so ločeni. Dobivajo denar od partnerja bivšega za mamico samohranilko dva para babic in dedkov z vseh strani pomoč. In zato se dandanes ima otroke.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.