https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

18 pomurskih županov za povečanje števila članov novega Razvojnega sveta regije

Murska Sobota, 15.12.2011 ob 14:48  

Na 42. (izredni) seji Sveta pomurske razvojne regije so danes sprejeli sklep o določitvi števila članov novega Razvojnega sveta regije, ki ga je potrdilo 18 pomurskih županov, župan MO MS, Anton Štihec, je bil edini, ki je bil proti potrditvi sklepa. Prisotnim pa je bil pred izredno sejo predstavljen tudi F.A.T.E. projekt.


Člani Sveta pomurske razvojne regije so se na 42. (izredni) seji Sveta pomurske razvojne regije sestali z mag. Igorjem Strmšnikom, namestnikom direktorja Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Robertom Drobničem, skrbnikom pomurske razvojne  regije ter z direktorjem RRA  (Regionalna razvojna agencija Mura), Danilojem Krapcem.

Strmšnik: Kohezijska politika je rešitev, je način reševanja krize

Mag. Igor Strmšnik je sedemindvajsetim županom pomurskih občin predstavil vključevanje regionalne politike v kohezijsko politiko EU v programskem obdobju 2014-2020. Strmšnik je povedal, da projekti še tečejo in da še vedno razmišljajo o tem, katere projekte bodo vse izvedli, s čimer pa je soočena tudi že Pomurska regija. "Kohezijska politika ostaja, ne glede na to, da se je zgodila Grčija in da svet trenutno doživlja krizo. Kohezijska politika je rešitev, je način reševanja krize," je povedal Strmšnik, ki je predstavil tudi sam evropski zemljevid ter pojasnil še, da je trenutno nova meja glede razvitosti. "Slovenija je evropska razvita regija, tudi vzhodni del. Pozorni bomo mogli biti s projekti, jih pravilno zapakirati in več dokazovati, da bomo imeli enak učinek kot ga Evropa vzpodbuja," je povedal Strmšnik in dodal, da bo leto 2012 leto regijskega programiranja.

Sklep o določitvi števila članov novega Razvojnega sveta regije podprlo 18 članov

RRA Mura je na prejšnji seji predstavila tri variante predlogov o možnem številu članov novega Razvojnega sveta regije. Svet regije je RRA Mura naložil še četrto varianto, kjer poleg priporočil SVLR upošteva tudi število prebivalcev in število občin po posameznih UE. Direkto RRA Mure, Danilo Krapec je tako predstavil terminski načrt izvedbe in dodal, da odločitve brez večinske podpore ne bodo mogle veljati.

Župan MOMS, Anton Štihec, je danemu predlogu nasprotoval in predlagal drugačen kriterij glede števila prebivalcev in števila občin v upravni enoti. Povedal je, da se mu ne zdi pravično, da bi imela MOMS le enega predstavnika, Radgona na primer pa tri ali štiri. Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje, je temu dodal, da morajo biti predstavniki tisti, ki se jim zaupa, ni pa pomembno koliko jih iz posamezne občine sploh bo.

"V teh okoliščinah nam ne ostane veliko. Predlog se nam zdi sprejemljiv," je povedal Župan občine Turnišče, Slavko Režonja, ki se boji, da bodo razlike tako velike, da bo vse manj korperativnosti, Slavko Petovar, župan občine Veržej, pa je temu dodal: "Današnja razprava je že zelo slaba. Vidi se, da ni zaupanja in če bo razvojni svet deloval tako naprej, ne bo svetla prihodnost." Nato so z 18 glasovi za potrdili sklep o določitvi števila članov novega Razvojnega sveta regije, kar po številu prebivalstva pomeni kar 75,52 %, torej več kot tri četrtine predstavnikov po številu prebivalcev. O dokončnem sklepu bo odločal občinski svet.

Robert Drobnič predstavil predlog sprememb programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije

Sledila je seznanitev predloga sprememb programa spodbujanja konkurenčnosti pomurske regije v obdobju 2010-2015, ki jo je podal Robert Drobnič, skrbnik pomurske razvojne  regije. Drobnič je tako predstavil tri bistvene spremembe programa in poudaril, da gre za program, ki se bo izvajal s petimi instrumenti. "Ti instrumenti bodo: spodbujanje investicij podjetij in ustvarjanjem novih delovnih mest, spodbujanje razvoja človeških virov, spodbujanje socialnega podjetništva, promocija regije, da bi privabili domače in tuje investicije ter podpora pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v regiji."


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.