https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Tridesetletnica Moškega pevskega zbora Lipovci

Lipovci, 16.12.2011 ob 11:10  

Začetek organiziranega delovanja Moškega pevskega zbora Lipovci seže v daljno leto 1980, ko je imel zbor prvi organizirani nastop in to kar s prenosom nacionalne televizije. Takrat se je predstavila KS Lipovci kot prejemnica Bloudkovega priznanja za športna udejstvovanja.


Jožef Tivadar, pobudnik, ustanovitelj in zborovodja zbora v obdobju od 1980 do 1995 je o prvem nastopu povedal: "Pravijo, ka smo dobro zaspejvali!" O tem ne dvomimo, saj so moški stopili skupaj, prihajali na vaje ... in to  že 30 let ... čez 40 pevcev je že pelo v tem zboru ... Ne smemo biti skromni, malo je takih zborov v ožji in širši okolici s tako bogato pevsko tradicijo kot jo ima Moški pevski zbor Lipovci. Svoj  jubilej je proslavil 10. decembra 2011 s koncertom v domači vaški dvorani, ki je bila zapolnjena do konca. Zbor je zapel 10 pesmi, dokončno pevsko noto so jubileju pomagali oblikovati še gostje: Melinčke ciglarke, Lipovski pesmari in Ljudske pevke iz  Lipovec; občinstvu pa je zapustila poseben pečat video-audio projekcija nastopov zbora iz daljne preteklosti, kakor tudi spremljajoča razstava slik, brošur, izdanih zgoščenk, VHS kaset in člankov o zboru.

Za svoje delo je Moški pevski zbor Lipovci prejel občinsko priznanje, priznanje KS Lipovci, jubilejno priznanje območnega sklada RS za kulturne dejavnosti, pevci pa jubilejne Gallusove značke. Njihovi največji izpeljani projekti so 4-dnevno gostovanje v Rimu in Vatikanu in izdaja zgoščenke s tega gostovanja, nastop na državni proslavi ob vstopu Slovenije v EU, Pesem brez meja, 2-dnevno gostovanje na slovenskem in avstrijskem Koroškem ter izdaja 2. zgoščenke Kaj je Müra šepetala - pesmi z lipovskih poti.



Danes pojejo v zboru: I. tenor: Stanislav Zver, Darko Zadravec, Janko Benčec, Alojz Jerebic, II. tenor: Štefan Pozderec, Stanko Jeneš, Alojz Sraka, Franc Cigan, I. bas: Jožef Zadravec, Jožef Tivadar, Dušan Recek, Boštjan Forjan, II. bas: Zlatko Stanko, Jožef Škafar  in Anton Škafar. Zborovodja: Gorazd Tivadar (v ozadju desno je bivši pevec Alojz Maučec).

Avtorica prispevka: Kaja Cigan

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.