https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Koledovanje ali Trikraljevska akcija v Občini Gornja Radgona

Gornja Radgona, 27.12.2011 ob 6:39  

Koledovanje ali Trikraljevska akcija postaja tradicionalna na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Tako letos prvič po radgonski fari te dni do novega leta stopa kar ducat otrok veroučencev od četrtega do devetega razreda, ki so oblečeni v oblačila svetih treh kraljev in pastirjev. Spremljajo pa jih odrasli animatorji, ki skrbijo za red in varnost na terenu.


Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti – ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas. Trikraljevska akcija tako postaja vesela in učinkovita pomoč za reševanje največjih stisk v misijonskih deželah. V temi revščine živijo s preprostimi ljudmi tudi naši misijonarji. Ravno oni so v teh dneh hvaležni vsem pogumnim kolednikom, ki jim ne bo žal napora, ki se ne bodo bali mraza, ki jim ne bo nerodno stopiti do hiše.

Prvi namen koledovanja, je vsem ljudem v župniji, oznaniti, da se je rodil Jezus, odrešenik sveta, ki nam prinaša upanje. Običaj koledovanja ali drugače rečeno Trikraljevska akcija je v Radgonsko župnijo letos prinesel kaplan Gregor Šemerl, ki je predlani bil še kaplan v Murski Soboti, kjer so z to akcijo pričeli in jo zelo uspešno nadaljeval lansko leto, ko je bil kaplan v Ljutomeru. Ves izkupiček nabirke je izključno namenjen za potreba misijonarjev po svetu, tako so v lanskem letu porabili za izgradnjo otroškega vrtca v Salamoni, učilnice na Madagaskarju, opremo za šolo v Malavi, opremo za zavetišče v Beninu, opremo za šolo v Kambodži, dokončanja centra v Slonokoščeni obali, centra za mladino v Francoski Gvineji, zavetišče za otroke v Ukrajini, pomoč otrokom v Ruandi itd …

Vsem faranom iz radgonske fare je tako bilo na edinstven način prikazan stari običaj koledovanje in s tem tudi ponujena priložnost, da lahko z svojimi prispevki, pomagajo  tistim ki so najbolj potrebni pomoči v stiski in bedi, pomanjkanju, bolezni in trpljenju.

Tekst in foto: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.