https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Maček za novoletno darilo?

02.01.2012 ob 13:21  

Ob pričakovanju novega leta in v začetku novega pogosto popijemo kakšen kozarček preveč. Zaradi večje količine alkohola v prazničnem času veliko ljudi trpi za "mačkom".


V času po praznikih je dobro, da primerno poskrbimo za svoje telo, ki smo ga mad prazniki obramenili z večjimi količinami hrane, alkohola, zabave ... Nazdravljanje s prijatelji pa nas včasih stane dobrega počutja v naslednjih dneh. K sreči obstajajo rešitve za zdravljenje »mačka«.

Se klin res s klinom izbija?

Velikokrat v pogovornem jeziku slišimo frazo »Klin se s klinom izbija«, kar pomeni, da po prepričanju nekaterih slabo počutje po prekrokani noči preženemo kar z alkoholom. Kaj hitro pa lahko to človeka privede v alkoholizem in zdrvastvene težave, saj pride v začaran krog. Strokovnjaki močno odsvetujejo tovrstno ravnanje, priporočajo pa, da že pred zaužitjem alkohola poskrbimo, da t. i. ne bi imeli.

Whiskey naj bi v veliki meri povzročal "mačka" ...

Zvečer veseli, zjutraj depresivni

Velike količine alkohola povzročajo različne simptome: utrujenost, glavobol, bruhanje, drisko, občutljivost na svetlobo in zvoke, rdeče oči, žejo ... skratka, nič koristnega. Pri mačku gre za posledice dehidracije, pomanjkanje spanja, nakopičenega acetaldehida in tudi nekaterih snovi, ki dajo pijači barvo, vonj in okus.

Proti glavobolu strokovnjaki svetujejo analgetike

Vodka, gin in ostale čistejše alkoholne pijače vsebujejo manj prej omenjenih dodatkov kot npr. temno obarvane pijače (whiskey, brandy, rdeče vino ...). Pri slednjih se pogosteje in izraziteje pojavljajo simptomi, značilni za mačka, in bi se jih bilo pametno izogibati.

Z zeljem in bananami nad mačka?

Obstaja veliko vrst živil, ki naj bi pomagale pri zdravljenju mačka: zelje, banane, jajca, med, olivno olje, limonin sok, paradižnikova mezga. Vendar pa, piše farmacevt Bojan Madjar, ni dokaza, da bi ta živila dejansko pomagala. V lekarnah svetujejo paracetamol in pitje izotoničnih napitkov, rdeče oči pa naj bi odpravili s kapljicami, ki vsebujejo tetrizolin.

Navkljub vsem »čudežnim« pripravkom zoper mačka, ki jih najdemo v spletu, pa obstaja zelo preprosta, a najučinkovitejša rešitev – čas. Telo potrebuje počitek, da uniči strupe, ki so se nabrali, in nato spet začne po starem funkcionirati.

Verjetno sedaj že slutite, da vam čudežnega zdravila danes ne bom ponudil. Na žalost je tako tudi glede preprečevanja. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je izogibanje alkoholu oz. pitje alkoholnih pijač v zmernih mejah.

Pitje alkohola je dobro omejiti

Kot pišejo na spletni strani Pomurskih mlekarn, tudi za preprečevanje mačka ni čudežnega zdravila, dobro pa je upoštevati nekaj nasvetov: spiti eno pijačo na uro in tako dati telesu čas, da pijačo presnovi; izmenično uživati alkoholne in brezalkoholne pijače; pred uživanjem alkohola se dobro najesti, spiti veliko vode ... Najboljše pa je, seveda, če se alkoholu v čim večji meri izognemo.

Maček, od katerega ne boli glava ...

Vir: pomurske-lekarne.si

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.