https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Pesmarica Pesem ravnice zagledala luč sveta

03.01.2012 ob 6:43  

Izšla je pesmarica Pesem ravnice. Glasbeni pedagog in zborovodja Marjan Povh je za zborovske in vokalno-instrumentalne zasedbe priredil skladbe skladatelja Milana Ostojića in pesnika Ferija Lainščka v slovenskem jeziku in prekmurskem narečju. V knjigi pa je objavljenih tudi nekaj priredb v romskem jeziku z besedili drugih avtorjev.  

V pesmarici s pomenljivim naslovom Pesem ravnice je objavljenih 38 zborovskih in vokalno-instrumentalnih priredb avtorskih skladb, ki jih v izvirniku izvaja skupina Halgato band. Večino sta jih skupaj ustvarila glasbenik Milan Ostojić in književnik Feri Lainšček, ki sta skupino tudi ustanovila in poskrbela za njen prepoznavni značaj, obarvan z ravninskimi razpoloženji in drugimi etno posebnostmi.  Ali, kot pravi Lainšček na začetku te posebne in redke knjige: "Najini skupni navdihi in občutenja ravnice so zato obarvani še z marsičem, kar se je kdaj znašlo na vseh teh prekmurskih križpotjih in pustilo sled, ki se nama je zdela lepa. Še posebej pa je pri tem gotovo opazen vpliv ciganske glasbe in pa delež gostujočih avtorjev – Karoline Kolmanič, Jožeka Horvata - Muca in Romea Horvata Popoja."

Vokalno-instrumentalne  in zborovske priredbe  vseh skladb, ki so objavljene v knjigi, so delo Marjana Povha. Kot poznavalec zborovskega petja in glasbeni zanesenjak jih je začel že pred leti prirejati za žensko vokalno skupino Zarja iz Puconcev, ki jo vodi že od  leta 1997.  Z njegovimi priredbami so tako te pesmi začele dobivati še dodatno razsežnost, ki je v tej notni zbirki odslej na voljo še drugim pevskim skupinam in glasbenim zasedbam. Založnika knjige sta Pevsko društvo Puconci in Argo, društvo za humanistična vprašanja iz Murske Sobote. S svojimi likovnimi deli jo je opremila Mira Ostojić, natisnila pa jo je tiskarna Klar.  Knjiga obsega 98 strani na kvalitetnem papirju in v trdi vezavi, njena cena pa je 25 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.