https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Črenšovcih leto 2024 posvetili "gradniku slovenstva"

09.01.2024 ob 15:10  

V Črenšovcih so leto 2024 posvetili "gradniku slovenstva" Jožefu Kleklu starejšemu.

Ob 150-letnici rojstva duhovnika in politika Jožefa Klekla starejšega, ki je imel veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je Občina Črenšovci leto 2024 razglasila za Kleklovo leto. Županja Črenšovcev Vera Markoja je na tiskovni konferenci povedala, da je bil "velik domoljub in svetel zgled ter vodnik skozi čas".

Občina Črenšovci se je ob 150-letnici rojstva tega velikega Prekmurca in Slovenca povezala s škofijo Murska Sobota, župnijo Črenšovci in Fundacijo Jožefa Klekla starejšega s katerimi so pripravili celoletni niz dogodkov. Ob tem je Markoja dejala, da je bilo Kleklovo delovanje pred več kot stoletjem izjemno pomembno tako za Slovence kot tudi za ljudi na levem bregu Mure. "Klekl je bil in ostaja pomemben gradnik slovenstva. Toliko bolj ga želimo spoznati in približati ob 150-letnici njegovega rojstva." 

S prireditvami bodo, dodaja Markoja, obudili, osvežili in ljudem iz pokrajine ob Muri ter širše ponovno predstavili pomen in vlogo Klekla. Dogodki bodo vse leto, najpomembnejši pa bodo oktobra v Črenšovcih. Med drugim tako o Kleklu pripravljajo znanstveni simpozij o pomenu njegove vloge duhovnika za današnji čas, pa razstavo, akademijo z naslovom Vračanja in vrnitev o Kleklovem življenju, o Kleklu pa bodo posneli tudi dokumentarni film. Osnovni šoli v Črenšovcih in Bistrici pa bosta pripravili celostni kulturni dan, posvečen Kleklu. 

Kot enega pomembnejših dogodkov je murskosoboški škof Peter Štumpf na tiskovni konferenci izpostavil slovesnost ob prenosu Kleklovih posmrtnih ostankov iz Murske Sobote ter mašo, ki jo bodo ob njegovem ponovnem pokopu v črenšovski cerkvi pripravili 13. oktobra. Kleklovo leto bodo zaključili 8. decembra s slovesnostjo ob 120-letnici začetka izhajanja Marijinega lista in 110-letnici začetka izhajanja Novin, ki ju je urejal prav Klekl.

Klekl je bil katoliški duhovnik, politik, pisatelj, založnik in urednik, ki se je rodil 12. oktobra 1874 na Krajni. Umrl je 30. maja 1948 v Murski Soboti, kjer so ga tudi pokopali, letos pa bodo torej njegove ostanke prenesli v Črenšovce, kjer je opravljal duhovniško službo, se upokojil in naselil. Kot politik je poznal Antona Korošca in Ivana Jeriča; vsi trije so močno zaznamovali dogodke ob združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2024 ob 16:10 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2024 ob 16:50 marmur gost

      Vsaka čast Kleklu za delovanje na področju ohranjanja slovenskega jezika in pri soodločanju za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom! Nekaj pa naj bi bilo narobe glede hranilnice in posojilnice, ki jo je vodil. Ali so to le neutemeljene govorice?

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2024 ob 18:06 gost

      Vsi svetnijki imajo prste k sebi obrnjene ! Tudi Kleklin je nej bil drugačen !

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2024 ob 20:08 sobočanec gost

      V Črenšovcih leto 2024 posvetili "gradniku slovenstva", za nagrado ga bodo prekopali !?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2024 ob 20:41 Gajdar gost

      Žal je Črenšovska duhovščina po osamosvojitvi Slovenije podrla črenšovski župnijski dvorec, ki ga je grofija Zichy skupaj s plemiškim naslovom in pripadajočo zemljo podarila Godini, ki so kasneje izgubili plemiški naslov, dvorec pa je od njih odkupila nazaj Marija Zichy in ga podarila župniji Črenšovci. V tem dvorcu je uradoval Jožef Klekl. Podrtje dvorca v Črenšovcih je enako velik madež na prekmurski kulturi, kakor je bilo podrtje judovske Sinagoge v Murski Soboti.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 21:13 gosak gost

        Ne bi rekel, da je bil črenšovski župnijski dvorec tako pomemben kot judovska sinagoga v Murski Soboti. Lahko pa bi ga obnovili, namesto da so zgradili novo, veliko in "razkošno" župnišče. Ampak tako se je odločila Cerkev.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2024 ob 21:16 gosak gost

      Ne bi rekel, da je imell črenšovski dvorec, v katerem je bilo župnišče, enako vrednost kot judovska sinagoga v Murski Soboti. Lahko pa bi ga obnovili, namesto da so zgradili novo, veliko župnišče. Ampak tako se je odločila Cerkev.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2024 ob 21:47 gost

      Vsak človek ima v svojem življenju pluse in minuse in s tem mora pač sobivati z nami in mi z njim,v tem njegovem in našem življenjskem ciklusu.Tak,da ne obsojati,ker bomo sami sojeni,če ne prej potem na koncu.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2024 ob 1:10 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.01.2024 ob 1:36 lepec gost

      Tale Klekl je baje rad kleklal.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.