https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomurski sejem predstavil sejemsko leto 2024

16.01.2024 ob 15:15  

Predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, je danes, 16. januarja, v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni povzel sejemsko leto 2023 in predstavil sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte za leto 2024.

Sejemsko leto 2023

V lanskem letu je Pomurski sejem organiziral tri mednarodne sejme MEGRA, AGRA in SOBRA. Na sejmih se je predstavilo 2005 razstavljavcev iz 35-ih držav, vse sejme pa je obiskalo več kot 130 tisoč obiskovalcev. Leto so obeležili s sedmimi strokovnimi ocenjevanji kakovosti, na katerih je sodelovalo 358 udeležencev s 1592 izdelki iz 17 držav. Okronali so 26. Vinsko kraljico Slovenije, na slikarski koloniji sodelovali s sosednjo Avstrijo in investirali v kozolec podnebnih sprememb. Kot je dejal predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, je bilo leto 2023 za Pomurski sejem zelo uspešno.

Sejemsko leto 2024

Letos bo Pomurski sejem organiziral tri sejemske termine: sejem LOV in RIBOLOV pod sloganom Zagledani v naravo, sejem MEGRA na poudarku izobraževanja in gradnje v sožitju z naravo in sejem AGRA s poudarkom na mladih v kmetijstvu.

12. mednarodni sejem lovstva in ribištva bo pod sloganom Zagledani v naravo, potekal od petka, 5. do nedelje, 7. aprila 2024. S sejmom lovstva in ribištva so združili tudi sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO in razstavo starodobnih vozil AVTO-MOTO KLASIKA.

33. Mednarodni sejem graditeljstva MEGRA, ki bo predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje za obnovo stavb in urejanje okolice, gradbeništvo v celoti ter energetiko, komunalo in obrt, bo potekal od 17. do 19. aprila 2024. S programskim sklopom GREEN bo spodbujal trajnostne tehnologije in zelen življenjski slog.

62. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo potekal od 24. do 29. avgusta 2024. Država partnerica sejma bo tokrat Bolgarija. Sejem AGRA si bo v sodelovanju z vodilnimi svetovnimi proizvajalci, prodornimi novimi nosilci inovacij, vladnimi institucijami in strokovnimi organizacijami prizadeval za krepitev podeželja, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti, za boljši pridelek in varnejšo preskrbo. V programskem sklopu INPAK bo predstavil embalažo, tehniko pakiranja in logistiko. Na neodvisnih ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma bo nagradil najboljšo kmetijsko mehanizacijo in opremo, izbrane mesne in mlečne izdelke, brezalkoholne pijače, med in vina.

Težišča letošnjega sejma AGRA bodo prehranska varnost, mladi in inovacije, digitalizacija in umetna inteligenca v kmetijstvu, ekološko kmetijstvo, ohranitveno kmetijstvo, učinkovito gospodarjenje z gozdovi, prihodnost podeželja, podnebne spremembe in vodni viri. Sejem bodo dopolnjevale številne strokovne razstave, predstavitve kakovosti, vzorčni nasadi in izobraževanja.

Drugi projekti Pomurskega sejma v 2024

V letu 2024 bo Pomurski sejem že ta četrtek, 18. januarja, okronal 27. Vinsko kraljico Slovenije, na umetniški koloniji bo sodeloval s sosednjo Avstrijo, v sodelovanju s Čebelarsko zvezo bo postavljen paviljon Čebelji svet, v sodelovanju s podjetjem Gozdarstvo Gornja Radgona in Zavodom za gozdove Slovenije pripravlja od 10. januarja do 10. marca 2. licitacijo vrednejših sortimentov lesa. Kot je še povedal Erjavec, imajo v letošnjem letu v načrtu energetsko sanacijo hale A in postavitev fotovoltaike oz. sončne elektrarne na strehah sejemskih objektov.

Podrobnejši program sejmov najdete tukaj.

Boj proti nepoštenim poslovnim praksam in izzivi s konkurenco

Kot je še dejal Erjavec, leto 2024 na Pomurskem sejmu pričakujejo optimistično, čeprav se soočajo s številnimi izzivi, povezanimi s konkurenco, ki se trudi, da bi jim kakšen program odnesla v »svojo sredino«. Še vedno se namreč dogaja, da nekateri slovenski organizatorji enostavno prepišejo program nekega sejma in ga prodajajo kot svojega. Tipičen primer takega nekorektnega početja je Celjski sejem, ki posega praktično v vse programe Pomurskega sejma, je dejal. »Dejstvo je da živimo v tržnem gospodarstvu, kjer se vsak bori za svoj kos kruha. Mi bomo morali strniti vrste in biti boljši od drugih,« je ob tem sklenil Erjavec.

Težava pa je, kot je še dejal, tudi infrastruktura, ki v primerjavi z drugimi večjimi centri ni ugodna. »Nimamo direktnega priključka na avtocesto, nimamo železniške povezave in tudi ne hotelskih kapacitet v bližini ... « in zaključil, da je potrebno pomanjkljivosti, ki jih ima sejmišče, nadomestiti s prijaznim odnosom do razstavljavcev in poslovnih partnerjev ter številnimi aktivnostmi, za čemer stoji mlada ekipa Pomurskega sejma.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2024 ob 16:04 gost

      Ta sejem je samo za bogate. Isto kot v Nemčiji okoberfest. Že lansko leto je bilo predrago. Zato pa ker kmeteki dobijo vse vrstne subvencije od države in iz Evrope lahko hodijo na te drage prireditve.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2024 ob 19:00 kaplar gost

        Erjavec , pravilno si ugotovil , neprijatelj sluša , konkurenca ne počiva ! Neki časi, ki so bili so minili. Svoboda je tu !

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.01.2024 ob 23:57 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.