https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Hujšanje po praznikih

 

Prazniki, ki so za nami, bodo pri marsikomu pustili sledi – žal v smislu dodatno pridobljenih kilogramov. Pomembno je, da se z njimi (pravočasno) spopademo. Rešitve so preproste in dobro poznane, a se jih vseeno premalokrat lotimo.


V času praznikov ljudje obiskujejo sorodnike, prijatelje, sosede; na teh srečanjih pa nikoli ne manjka dobre, a visokokalorične hrane in pijače, ki se ji le redko kdo lahko upre. Rezultati so znani.

Praznična živila so pri marsikomo povzročila, da se je kazalec na tehtnici pomaknil proti desni. Sedaj je čas, da telesu odplačamo dolg, ki smo ga zagrešili z nezdravo hrano. Obstaja nešteto diet in shujševalnih kur, ki jih najdemo tudi v spletu, a jih je večina neučinkovitih. Predstavljamo nekaj preprostih in preizkušenih rešitev, ki vam bodo pomagale zmanjšati telesno težo in pripomogle k boljšemu počutju, poznale pa so jih že naše babice.

Jabolčni kis

Znano je, da je jabolčni kis odličen topilec maščob. Strokovnjaki ga veliko priporočajo v prehrani, zlasti v raznih solatah, za večji učinek pa je priporočljivo, da že zjutraj spijete napitek s kisom – razmerje kisa in tekočine (vode oz. čaja) prilagodite po okusu, primerno razmerje pa bi bilo nekje 2–3 čajne žličke kisa na 3-dl kozarec. Okus in vonj napitka vam morda, še posebej na začetku, ne bo všeč, vendar vam bo telo hvaležno, saj se bodo po dolgotrajnem uživanju maščobe hitreje topile.

Privoščite si skledo okusne solate.

Pijte veliko vode

Nič novega ni, da je voda stalnica vseh diet. Pomaga pri presnovnih procesih in kurjenju maščob, izgubi celulita ipd. Vode bi morali spiti okrog 2 litra dnevno oz. več, najpomembneje pa je, da se izogibamo sladkanim pijačam, ki nas ne odžejajo, obenem pa z njimi pridobimo nepotrebne kalorije in sladkorje. V to kategorijo spadajo vse gazirane pijače, sadni sirupi, sokovi z dodanim sladkorjem, izjema pa niso niti priljubljene vode z okusi, saj vsebujejo veliko sladkorja. Torej, ko smo žejni, pijmo vodo – ta rešitev bo hkrati najcenejša in telesu najbolj prijazna.

Izogibajte se sladkanim gaziranim pijačam.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava sta ključ do zdravja, kar prav tako ni nobena skrivnost. Navkljub vsemu znanju, ki ga imamo ljudje, v prehrani splošno še vedno jemo premalo sadja in zelenjave. Splošno pravilo »pet na dan« pomaga na poti k zdravemu in vitkejšemu telesu. Najbolj zdrava in polna vitaminov pa sta seveda neprekuhana sadje in zelenjava. Po prazničnem prenajedanju bo telesu prijala okusna zelenjavna enolončnica in sadna solata brez smetane in dodanih sladil.

Željo po sladkem potešite s sadjem.

Sladkor? Ne, hvala!

Ena izmed slabih navad ljudi je, da hrano in pijačo (preveč) sladkajo. Če svojemu telesu želimo dobro, moramo sladkorja uporabljati čim manj, saj ga pridobimo že s hrano samo. Če se že ne moremo odpovedati sladkarijam, bodimo zmerni – zadovoljimo se z manjšo tablico čokolade na dan, po možnosti temne. Prav tako delajo napako tisti, ki pretirano sladkajo kavo in čaj – s sladkorjem pokvarijo okus pijače, hkrati pa si škodujejo. Ko začutimo potrebo po sladkem, namesto da bi posegli po sladkarijah, pojejmo jabolko ali drugo sadje in bomo prav tako zadostili potrebi po sladkorju, pa še bolj zdravo bo.

Sol je tihi ubijalec

Poleg sladkorja in maščob se moramo ogibati tudi soli. Sestavina, ki da hrani okus, a pomaga pri nastajanju raznih, predvsem srčno-žilnih bolezni, zato je je pametno uživati čim manj. Poleg vseh stranskih učinkov, sol veliko pripomore k nalaganju osovraženega celulita. Veliko soli vsebujejo naslednja živila, ki bi se jih bilo pametno ogibati: razni slani prigrizki, salame, hrenovke, paštete, siri ... Poleg izogibanja »kritičnim« živilom pa je pomembno, da hrane nikoli ne dosoljujemo, saj soli v hrani kvečjemu preveč, premalo nikoli.

V salamah in sirih je ogromno soli.

Veliko gibanja za lepo postavo

S kombinacijo zdrave prehrane in zadostne količine gibanja boste zagotovo izgubili nezaželene odvečne kilograme, toda brez vztrajnosti ne bo šlo. Po praznikih, ko smo večinoma sedeli in se bolj malo gibali, moramo nedejavnost nadoknaditi. Namesto posedanja pred televizijo in računalnikom, se raje odpravimo v naravo s prijatelji, partnerjem, hišnim ljubljenčkom ... Že vsakodnevni dolgi sprehodi bodo pripomogli k zdravju in boljšemu počutju.  

Če želite ohraniti lepo postavo, se je pametno izogibati ocvrti hrani.

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.