https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Previdnost pri nakupu igrač ni odveč

 

Igra v zelo zgodnjem otrokovem obdobju v veliki meri prispeva k osebnostnemu razvoju otroka. Tako je pomembno, da so igrače, ki jih kupimo otroku, primerne – da ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi, da so izdelane v skladu z varnostnimi pravili EU ter da so primerne glede na otrokovo starost.


Na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije svetujejo, da igrače vedno izbirate v trgovinah in spletnih mestih, ki so verodostojni. Ti prodajalci prodajajo igrače, izdelane v skladu z najstrožjimi evropskimi pravili, medtem ko vam goljufi, ki jim ni mar za zdravje in varnost otrok, lahko prodajo ponaredke.

Igrača mora imeti oznako CE

Po nakupu skrbno preberite vsa opozorila in navodila, pri čemer je najpomembneje, da ima igrača oznako CE, kar pomeni zavezo za izdelovalca, da je igrača narejena v skladu z varnostnimi pravili EU, ki so najstrožja na svetu.

Pomembno je tudi paziti na primernost igrače starosti, razvoju in sposobnostim otroka, paziti je treba predvsem na oznako 0–3 let oz. besedilo „Ni primerno za otroke, mlajše od 36 mesecev“, saj tovrstne itgrače niso primerne za najmlajše otroke.

Prav tako na Ministrstvu odsvetujejo nakup igrač majhnimi odstranljivimi deli za otroke, mlajše od treh let, ker ti radi dajejo igrače v usta in bi se z majhnimi deli lahko zadušili.

Opazujte otroka med igro

Po nakupu igrače shranite na varno navodila in informacije, ki so zapakirane skupaj z igračo in opazujte otroka med igro. Prepričajte se, da se vse igrače, s katerimi se igra, uporabljajo, kakor je predvideno, ter so primerne otrokovi starosti in sposobnostim. Občasno preverite,  da igrače niso polomljene ali izrabljene, saj bi to lahko povzročila poškodbo ali ogrozila zdravje in varnost otroka, svetujejo na Ministrstvu.

Starši naj bi svoje otroke naučili pospraviti igrače po igri in tudi s tem preprečili morebitne poškodbe.

Vir: www.zi.gov.si

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.