https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Danes pričetek razprodaj

09.01.2012 ob 9:17  

Danes se pričenjajo sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve, ki so tudi v Sloveniji že dolgoletna utečena poslovna praksa, zelo dobro poznana med potrošniki. Trgovci pa morajo pri sezonskih razprodajah spoštovati veljavno zakonodajo in pravila.


Po pravilih Trgovinske zbornice Slovenije pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve se zimske razprodaje pričnejo prvi delovni ponedeljek v januarju, torej danes,  9. 1. 2012. Trajanje sezonske razprodaje določi vsak trgovec sam, če se za razprodajo odloči, vendar do največ 60 dni.

Prodajalci imajo svoje dolžnosti, kršitev je malo

Prodajalec mora svojo razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Pozoren mora biti na to, da je blago, ki je na razprodaji označeno s ceno pred znižanjem in z novo, torej znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj ¼ vrednosti blaga, ki je na razprodaji.

Pri čevljih boste lahko prihranili kar nekaj evrov ...

Če pa se trgovec ne odloči za sezonsko razprodajo, lahko v tem času, ali pred njo, izvaja akcije, ugodnosti ali popuste, vendar mora v vsakem primeru upoštevati zakonodajo s tega področja.

Izdelka iz razprodaje (ponavadi) ni mogoče vrniti, če ste si »premislili«

Za kupce je pomembno, da pri svojih pravicah ločijo med stvarno napako, tj. napako na izdelku samem ter med vračilom oziroma zamenjavo izdelka v primeru, da mu izdelek ni več všeč ali si je premislil.

Pred nakupom preverite, ali ima izdelek napako ...

V primeru stvarne napake imajo kupci pravico do menjave blaga, medtem ko v primeru, ko pa želi kupec vrniti izdelek, ki nima napake, pa je stvar poslovne odločitve posameznega trgovca oziroma njegovega dogovora s stranko, ali ji bo ugodil ali ne.

Vir: tz.slo.si

Foto: SXC.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.