https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slomškov mlin na Razkrižju se bo spet prodajal

Rakrižje, 11.01.2012 ob 6:37  

Po skoraj šestih letih obljub in zavlačevanja, da bo iz spomeniško zaščitenega Sloškovega mlina na Razkrižju Anglež Lyndon Edwards uredil restavracijo in hotel, je oktobra Anglež odstopil od projekta, poroča Delo.

Slomškov mlin je Anglež Lyndon Edward od Občine Razkrižje kupil pred leti za osem milijonov tolarjev oziroma dobrih 33 tisoč evrov, vendar v šestih letih ni izpolnil obljube, da bo spomeniško zaščiteno stavbo prenovil in v njej uredil restavracijo in hotel s 50 posteljami. Čeprav je bil ob podpisu pogodbe zavezan, da mora v določenem roku začeti s prenovo, je Anglež vztrajno zavlečeval, kot poroča Delo pa je na opozorila razkriške občine po elektronski pošti odgovarjal, da se trudi.

Vse dokler oktobra lani ni sporočil, da odstopa od projekta, ker je zaradi krize njegovo podjetje v Angliji v likvidaciji in da namerava mlin prodati. Ponudil ga je nazaj v odkup občini, kateri pa to predstavlja prevelik zalogaj, po besedah župana Stanka Ivanušiča pa so za ceno, za kakršno je Edwards mlin kupil, pripravljeni iskati primernega kupca, ki bi bil pripravljen mlin prenoviti in obogatiti turistično ponudbo občine.

 

Zgodovina Slomškovega mlina

Mlin se ne imenuje po naključju Slomškov, ampak je bil dejansko v lasti rodbine Slomšek. Leta 1905 ga je kupil pranečak blaženega škofa Antona Martina Slomška, Anton Slomšek, v Razkrižje pa so se preselili še žena Antonija in hči Justina, kasneje pa še ženin brat Franc Končan. Na Razkrižju se je zakoncema leta 1909 rodila še hči Milka, ki je umrla stara komaj 22 let. Pokopana je bila na štrigovskem pokopališču, leta 1998 pa so njen nagrobnik prenesli v razkriško župnijsko cerkev.

Oče Anton je leta 1935 umrl v Ormožu, starejša hči Justina se je poročila z domačinom Francem Mesaričem. Mati Apolonija je leta 1937 mlin in žago prodala in se z bratom in hčerko za dve leti preselila v Bukovje pri Štrigovi, nato pa so kupili gostilno pri Čakovcu. Po drugi svetovni vojni je hči Justina odšla k svojemu možu v Francijo in tam tudi umrla. Mati Apolonija in brat Franc sta gostilno prodala in se odselila v Celje, kjer se je sled za Slomškovimi izgubila.

Mlinarska obrt v kraju je znana od 1912. leta. V mlin so prihajali ljudje iz bližnje in daljne okolice, celo iz sosednje Hrvaške. Mletje so plačevali v glavnem s pridelki, pa tudi z denarjem, če so manj pridelali. Mlin je bil prvotno na vodni, potem pa še na električni pogon. Danes je mlin ena izmed turističnih točk v Razkrižju in je zaščiten kot tehniški spomenik, bi pa potreboval obnovo, da ne bi propadal dalje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2012 ob 20:00 Karel gost

      Tole je čista sramota za državo Slovenijo in občino. Kako bomo obdržali državo, če še kulturno dediščino razprodajamo tujcem namesto, da bi jo dali v najem mladim, ki so pripravljeni delati. Hvala Slovenija, super delamo, enkratno. lp karel

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.06.2012 ob 21:32 sss gost

      to je nej sramota...to je ..ka nemo pravo ka...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.