https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomagajte žabam čez cesto

02.03.2024 ob 10:20  

V teh dneh se bodo čez ceste do bližnjih voda znova odpravile dvoživke. Žabe, ki večino časa preživijo na vrtovih, travnikih in gozdovih, se bodo v prihodnjih dneh množično selile k vodi, kjer opravljajo mrestenje, zato vozite previdno na odsekih, ki opozarjajo na prehode dvoživk. 


Voda je bistvenega pomena za dvoživke, ki pri tem, da pridejo do vode, lahko opravijo tudi več kilometrov dolge poti, ki vključujejo tudi prečkanje ceste. Razvejanost cestnega omrežja, večja gostota prometa in višje hitrosti so razlogi za številne spomladanske prizore povoženih žab na cestah.

Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami na svetu. V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane, saj njihovo izginjanje opozarja na to, da je nekaj narobe v našem življenjskem prostoru. V evropskih državah so dvoživkam namenjeni številni standardizirani ukrepi, kot je npr. obvezna ureditev varnih podhodov pod prometno cestno površino. V Sloveniji je vse več urejenih odsekov cest, kjer je že poskrbljeno za varno pot dvoživkam, kljub temu je še vedno preveč črnih točk, kjer so dvoživke žrtev prometa.

V Krajinskem parku Goričko so bili prvi podhodi za dvoživke vgrajeni na regionalni cesti Cankova - Kuzma na odseku mimo Ledavskega jezera v naselju Krašči in Ropoča leta 2003. Na žalost je bilo takrat sredstev za vgraditev stalnih varovalnih ograj, ki bi usmerile dvoživke v podhode premalo, zato jim moramo v času selitve iz kopnega v vodo in nazaj, kjer bodo odlagale mrest, še vedno pomagati ljudje. Javni zavod Krajinski park Goričko in sodelavci v občinah Rogašovci in Cankova vsako leto pristopijo na pomoč pri postavljanju in zakopavanju varovalnih mrež, medtem ko prostovoljci ob večerih pomagajo dvoživke v vedrih prenašati z ene na drugo stran ceste. 

Pomagate lahko pri ohranjanju življenj dvoživk na več načinov

Društvo za zaščito živali Pomurja svetuje, da v času selitve s prenosom čez cesto rešimo njihova življenja in prispevamo k ohranjanju habitata. Samo delo ni zahtevno, potrebna pa je ustrezna oprema

  • Odsevni jopič (delo poteka v temi ob cesti)
  • Dobra svetilka (priporočljive čelne)
  • globoko vedro
  • Škornji / nepremočljivi gojzarji

V času migracij se ponoči izogibajte vožnji po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke množično prečkajo ceste oz. prilagodite hitrost vožnje na mestih, označenih z opozorilnim prometnim znakom. Prav tako se lahko pridružite prostovoljnim akcijam. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2024 ob 13:07 Lendavski nadvojvoda gost

      Evo,pomagam svojim,kar me izjemno veseli,plačujem davke,na veliko delam v podjetju,trošim po trgovinah,priljuden poskušam biti.....pa tak naprej.....zdaj pa še naj v vedru nosim žabe.....No ,imam regice poleti na drevju,le piksno imam z roko pokrito ....

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2024 ob 13:54 gost

      Za bari roke gor, jebo vas Maribor.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2024 ob 14:15 gost

      ... Boljše, da si "piksno" odkriješ mogoče pride kaj pametnega v njo ....

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.03.2024 ob 15:52 gost

      Dundek srbojaji na roke delan pamet te redno špika !!! ho,ho,ho,ho,ho,ho 15:30

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.03.2024 ob 15:56 Lendavski nadvojvoda gost

        Za začetek,piše se "dündek",vprašaj mamico kdo te je v tistun šánci pijanuj napravu......

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.03.2024 ob 15:59 gost

      DUNDEK ,,,,,,DUNDEK IN KRETEN !!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.03.2024 ob 8:00 Nar gost

      za to takoj dajo prometne znake, prosijo pomoč, grejo jih pobirat, a da bi kak znak dali glede zmanjšanja hitrosti ipd., da ja ne bi povozili hišnega ljubljenčka, to pa že ne. isto tako je glede nevarnih odsekov, kjer so že bile večkrat nesreče in nihče nič ne ukrepa. narobe svet.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.03.2024 ob 20:55 ....... gost

      v torniščaj napraviju enosmerni promet, te pa za velkin ploutun ne deneju glendala, tak ka z vrteca, kkda decu tan pstijmu, moremu paiti, ka nan kakši avtu v vulcu ne pripela točno v nas

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.