https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

(FOTO) Chichen Itza: Mehiško mesto majevskih ruševin

5.6.2024  

Chichen Itza je arheološko najdišče na mehiškem polotoku Jukatan. V središču Chichen Itze, ki je veljalo za največje majevsko mesto, stoji El Castilo, znan tudi kot tempelj Kukulkan.

Chichen Itza je eno najbolj fascinantnih arheoloških najdišč na svetu. Ta starodavno mesto je bilo nekoč epicenter majevske kulture in je danes eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Mehiki. Znana po svojih impresivnih arhitekturnih dosežkih, bogati zgodovini in skrivnostnih verskih obredih, Chichen Itza privablja obiskovalce z vsega sveta.

Arheološko najdišče se nahaja v zvezni državi Jukatan v vzhodni Mehiki. Stopničaste piramide, templji, stebrne arkade in druge kamnite strukture Chichen Itze so bili svet Majev, ki so imeli tukaj urbano središče svojega imperija od 750 do 1200 našega štetja, ko so mesto iz neznanega razloga zapustili. 

Eno najbolj prepoznavnih znamenitosti Chichen Itze je Kukulkanova piramida, imenovana tudi El Castillo. Ta veličastna struktura je posvečena bogu sonca in se ponaša z izjemno arhitekturo. Veličastna stopničasta piramida prikazuje natančnost in pomembnost astronomije v življenju Majev. Tempelj ima 365 stopnic po eno za vsak dan v letu. Vsak od štirih strani ima 91 stopnic in platforma na vrhu je 365-ta. Dvakrat na leto v obdobjih okoli spomladanskega in jesenskega enakonočja pade senca piramide v obliki kače na severno stopnišče. Ko sonce zahaja, se senca kače premika po stopnicah in se na koncu združi s kačjo glavo ob vznožju velikega stopnišča na robu piramide. 

Chichen Itza je ena izmed novih sedmih čudes sveta, ki so jih razglasili leta 2007 in med katere se poleg omenjene uvrščajo še rimski Kolosej, Machu Picchu, kitajski zid, Petra v Jordaniji, kip Jezusa Kristusa in Tadž Mahal. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2024 ob 18:31 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2024 ob 18:58 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2024 ob 19:00 vaščan gost

      Tudi tu je bil genocid...? Isto kot pri INKIH.. PA ZATO NIHŠČE NI NIKOLI ODGOVARJAL .. V IMENU VERE..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.