https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

Lollobrigida izdaja nov album »Pilula«

 

Lollobrigida, skupina hrvaško-prekmurske zasedbe, ki je zrasla iz dueta, katerega idejna vodja je Ida Prester, izdaja svoj tretji album z naslovom »Pilula«. Mi smo se pred izdajo novega albuma pogovarjali s prekmurskim članom zasedbe, Jernejem Šavlom.


Lollobrigida kot duet je svoj prvi album z naslovom »Cartoon Explosion« izdala leta 2005, tri leta pozneje so Ida Prester, Sanja, Zok, Lora in Ivana izdali drugi album »Lollobrigida Inc.«. Tretji album z naslovom »Pilula« Lollobrigide (skupino sestavljajo Ida Prester, Petra Cigoj, Kleemar (Matej Končan), Ivan Levačić-Levi, Jernej Šavel in Marko Turkalj) bo luč sveta zagledal 21. 1. 2012.

Lollobrigida je za naslov albuma kolebala med več imeni. Nam zaupate, med katerimi, če ni skrivnost?

Res je. Bilo je kar nekaj naslovov, imen v igri, a se nam je ta zdel nekako najbolj foto in audiogeničen. Za nas pa ima nekako poseben pomen. Ostali naslovi pa bodo  ostali skrivnost.

Katere pesmi bodo del novega albuma »Pilula«?

Nekaj jih je že bilo izdanih v obliki video singlov. "Bivša cura", "Kompjuter", "Sex on TV, Sex on the radio". Ostale pa so še "Ja se resetiram", "Stroboskop", "Pilula", "Frik", "Malo vremena", "Fast food". Pa še priredba pesmi "Pusti, pusti modu" Zdravka Čolića. Sta se pa nam "zgodila" tudi dva remixa. Enega je prispeval Baby Dux iz Bolesne brače za prej omenjeno pesem Čole, drugega pa slovenski elektro producent Torul za "Sex on TV, Sex on the radio". Aha, saj res. Dodali smo še skladbo "Bez prevod", ki jo je posnela naša pevka Ida skupaj z makedonsko skupino Bei the Fish. Sicer pa je tudi to priredba, prav tako skopske, zasedbe Bernays Propagand, saj so jo Bei the Fish prispevali za tribute album, ki je posvečen omenjenemu bendu.

Lollobrigida je svoj prvi album izdala leta 2005 in še leta 2008, kasneje ste se skupini pridružili še trije Prekmurci. David Halb je skupino zapustil. Zakaj?

To je vsekakor vprašanje za Davida. Nam je dejal, da mu je prenaporno vse skupaj. Pa, saj je res. Verjetno pa nas ni več "čutil" in se je odločil, kot se je in prav je naredil, saj bi bilo vse ostalo zgolj slabo za skupino. Tu ni kaj komplicirati. Gre gre, ne gre ne gre. Najbolj bolano je biti v odnosu, ki nekomu ne ustreza. Vsa čast Davidu, da je bil iskren.

Zamenjal ga je Levi – Ivan Levačić. Kako ste zbirali novega bobnarja? Kakšni so bili kriteriji?

Njega je predlagal David. Ni bilo časa za avdicijo ali karkoli podobnega. Potrebovali smo nekoga, ki se bo hitro vklopil, ki ima izkušnje in veliko volje. Levi ima vse našteto. No, morda se mu ne da toliko vaditi, kot se je dalo Davidu. Mogoče pa je to ključ do dolge ljubezni, da se ne bo prenasitil prehitro. Moram pa povedati, da je Levi vsekakor najbolj nepredvidljiv glasbenik, s katerim sem imel priložnost sodelovati. Verjamem, da vsi uživajo v delu z njim. Kar se kriterijev tiče pa sem prepričan, da sem s prej naštetim povedal vse.

Nastopi, ki vas čakajo v prihodnosti.

Zdaj se bo kar vsulo. Najprej sledi "obhod" po klubih. Pred tem še obvezni "release party-ji" v Zagrebu, Ljubljani, Beogradu in še kje. Verjetno letos ne bo veliko predaha. Poletje pa bo sploh delovno, saj smo si ustvarili "ime" kot festivalski bend. V Sloveniji bomo nastopili tudi 17. februarja na Ptuju in 23. februarja v Kinu Šiška, kjer bo nekakšna slovenska zabava ob izidu albuma, kot sem omenil že prej. Da ne naštevam, vse boste našli, in lahko že najdete, na naši uradni FB strani. Res pa je, da bi si raje prihranili naše kraje za jesen, a so pri nas organizatorji tako stihijski in nepredvidljivi, da čakajo do zadnjega.



25. decembra ste v murskosoboškem MIKKu pripravili odličen nastop, ki je bil, kot ponavadi, razprodan. Kdaj se vračate v Prekmurje?

Morda bom zvenel dolgočasen, zvišen in nesramen. Iskreno povedano  takrat, ko nas povabijo in se bodo vizije našega agenta in organizatorja določenega koncerta srečale na pol poti. Upam, da se bo to zgodilo še letos. Ni enostavno odgovarjati znancem, prijateljem kdaj mislimo igrati kaj v Pomurju. Ponudb nam v preteklosti ni manjkalo, tako da smo bili na odrih drugje. Verjemite pa, da s Kleemarjem z veseljem igrava doma, čeprav so to najtežji koncerti od vseh. A imajo to prednost, da greš spat v svojo posteljo.

Kako je z nastajanjem novih skladb, novih videospotov?

Nekaj pesmi je še ostalo v "pacu" in jih nismo hoteli na silo izdati oziroma dokončati. Bo že prišel čas za njih. Sicer bo naslednji single, ki že zavzema splet in MTV za pesem "Malo vremena". Nato pa bo verjetno sledil en spomladanski reset v maniri super skladbe "Ja se resetiram". Ampak pri nas nikoli ne veš, kaj nas lahko piči že jutri.

Hrvaški, slovenski pevci slej ko prej v besedilih preidejo tudi v angleški jezik. Je Lollobrigida tudi ena izmed takih skupin, ki razmišlja o komadih v angleščini, morda v slovenščini?

Če bi se pokazala izrecna potreba po tem, da bi peli v angleščini bi to tudi storili. Najverjetneje. Saj se tu in tam že zdaj pozabavamo s prevodi, ki pa so mešanica nemščine, angleščine, francoščine. Glavno, da dobro zveni. V bistvu je kar nekaj angleščine  in drugih jezikov že bilo prisotnih v besedilih. So tudi zdaj. Da pa bi peli v slovenščini? Močno dvomim. Bolje, da ne veste, kaj si mislijo tujci o slovenskih besedilih. Prej bi to bila prekmurščina, ki bi jo uporabili.

Komu je nov album »Pilula« namenjen?

Vsakomur, ki se lahko poistoveti s temami besedil. Ni težko, ker Ida piše besedila, ki so boljša od prvih sto najbolj pogosto iskanih besed na Googlu.

Kakšne so želje Lollobrigide v letu 2012?

Da vsi izgubimo službe, da bo recesija zares udarila in da bodo ljudje željni samo zabave, mi pa ne bomo imeli druge možnosti za zaslužek kot zgolj igrati in potem več ne bo preračunavanj bi ali ne bi šli sem ali tja. Hočemo dočakati sprejetje novega družinskega zakonika v Sloveniji in sprejetje Hrvaške v EU.

Še sporočilo vašim fanom.

Razmišljajte s svojo glavo in bodite ne-odvisni. Ne berite spletnih strani s političnim ozadjem, takšnimi in drugačnimi botri. Vzemite si čas, pa čeprav ste na spletu. Veliko je dobrih mikro portalov, ki ponujajo obilico resnice in odlične glasbe. Rad se imejte, da boste lahko imeli radi druge.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.