https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gasilsko društvo je bogatejše za novo motorno brizgalno

18.05.2024 ob 6:05  

Za gasilsko društvo Kokoriči- Berkovski Prelogi,  ki spada pod okrilje Gasilske zveze Križevci je bilo še posebno slovesno in praznično, saj so svojemu namenu predali novo motorno brizgalno. Uradni prevzem z blagoslovom je bil v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru. 


Prevzema so se udeležila vsa gasilska društva iz Gasilske zveze Križevci. O pomenu nove motorne brizgalne je zbranim spregovorila predsednica PGD Kokoriči - Berkovski Prelogi Jožefa Vrbančič, ki je povedala, da je društvo uspelo s širšo pomočjo zamenjati staro motorno brizgalo Ziegler, ki je dočakala častitljivih 53 let, z novo motorno brizgalo Magirus. 

Prenosna gasilska črpalka Magirus Fire 1000 ustreza standardu DIN 14 410 TS 8/8 (centrifugalna črpalka ustreza normi DIN 14 420). Črpalko poganja 4 -cilindrski bencinski motor Fiat Fire 1242 MPI z močjo 54 kW (74 KS) pri 6000 obr./min, poraba goriva je približno 8 l na uro (rezervoar goriva 15l),  ohišje črpalke, vodila in tekalna kolesa iz zlitine lahko kovine (odporno na slano vodo), tihi motor, ki proizvede le 84 dB hrupa, dvostopenjska centrifugalna črpalka odporna na umazane vode, suhi tek, temperaturna nihanja. 

Po vklopu črpalke se istočasno zaženeta centrifugalna črpalka z membransko odzračevalno črpalko. Centrifugalno črpalko odzračuje membranska črpalka dokler se v črpalko ne izlije voda oziroma nastane tlak in se prične sesanje vode. Takoj za tem se ploščice membran odmaknejo od pogona in membranska vakuum črpalka se izklopi. Zmogljivost črpalke je 750 l/min pri 10 bar pri sesalni višini 7,5 m, 1,350 l/min pri 10 bar pri geodetski sesalni višini 3m. Teža črpalke je 192,5 kg (z gorivom, oljem, električnim starsterjem in akumulatorjem, je še povedala predsednica PGD Kokoriči - Berkovski Prelogi Jožefa Vrbančič. 

Stara motorna brizgalna je že nekaj časa v okvari, zato so kupili novo, saj bi brez brizgalne težko zagotavljali požarno varnost v vasi Kokoriči in Berkovski Prelogi in širši Gasilski zvezi Križevci. V njihovem okolju je hidrantno omrežje nezanesljivo, kar se je pokazalo tudi ob predstavitvi dela z novo motorno brizgalno. Na območju PGD Kokoriči in Berkovski Prelogi imajo tri večje požarne bazalne iz katerih lahko s pomočjo nove motorne brizgalne gasilci uspešno dovajajo požarno vodo. Z novo pridobitvijo se bo tudi povečala požarna varnost. 

Ob predstavitvi nove motorne brizgalne je strojnik Miran Farkaš iz PGD Kokoriči – Berkovski Prelogi svečano prižgal novo motorno brizgalno. Gasilskemu društvo Kokoriči- Berkovski Prelogi so za novo pridobitev čestitali predsednik Gasilske zveze Križevci Danijel Lesničar, poveljnik Gasilske zveze Križevci Miran Ros in župan občine Križevci pri Ljutomeru Branko Slavinec. Blagoslov nove motorne brizgalne je opravil župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.