https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Učenci Osnovne šole Turnišče obiskali Kovačevo domačijo

18.05.2024 ob 9:00  

Čebelarsko društvo Črenšovci, ki združuje in povezuje čebelarje  42 članov iz občin Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana, je na Kovačevi domačiji v Nedelici pripravilo dan odprtih vrat čebelarskega društva Črenšovci z ogledom čebelnjaka. 


Čebelnjak je sicer bil zgrajen pred leti in je pokrit s slamo. Na čebelnjaku so poslikane panjske končnice. Ob njen so zasajene tudi medovite rastline. Na dnevu odprtih vrat so si obiskovalci lahko ogledali čebelnjak, spoznali delo društva in poskusili med in medene dobrote. Od letos bo za čebelnjak na Kovačevi domačiji v Nedelici skrbelo Čebelarsko društvo Črenšovci, kjer so nameščene tri čebelje družine, sam čebelnjak pa je narejen za šestnajst čebeljih družin. 

Postopoma bo društvo čebelnjak širilo in dopolnjevalo z novimi čebeljimi družinami. Pridelovali bodo cvetlični med, če pa bo jim letina dovolila mogoče še akacijev in ajdov med. Na dan odprtih vrat so v Nedelico prišli tudi učenci Osnovne šole Turnišče, ki so si čebelnjak ogledali in se seznanili z delom društva in opremo. Na Kovačevo domačijo, so učenci 3.a, 3.b razreda in učenci predstavniki eko šole, prišli iz Turnišča peš skupaj z učiteljicami. 

Čebelnjak jim je predstavil predsednik Čebelarskega društva Črenšovci Matej Duh, ki jih je popeljal v notranje prostore čebelnjaka in jim podal celovito sliko o čebelah, ki prinašajo v čebelnjak medovino iz katere potem čebelarji pridelujejo, oziroma točijo med. V čebelnjaku so si učenci ogledali panje in kako čebele izletijo.

Jože Herbaj, član Čebelarskega društva Črenšovci pa je učencem predstavil delo društva, delo z čebelami, vzrejo matic, čebelarsko opremo in orodje.  Učenci so po ogledu še poskusili več vrst medu in medene dobrote ter pogače z medom. Za učence je bila to ene vrste učilnica na prostem, kjer so med drugim spoznali pomen čebel in čebeljih produktov. Seznanili so s slovensko kulturo in slovensko avtohtono čebelo Kranjsko sivko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.