https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Za ohranjanje romske identitete in kulture so romski mediji pomembni

Rakičan, 21.05.2024 ob 18:00  

V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan je potekala okrogla miza o vlogi romskih medijev in informiranju o aktualnih razmerah.


V Dvorcu Rakičan je danes tekla razprava o tem, kako pomembni so romski mediji za romsko skupnost v Evropi. Po besedah predsednika zveze Romov Slovenije Jožeka Horvata Muca, so zelo pomembni za ohranjanje romske identitete in kulture. Okrogle mize so se prav tako udeležili predstavniki romskih medijev in drugi udeleženci iz več Evropskih držav – denimo Nizozemske, Avstrije, Italije in Madžarske. 

Zbrane sta nagovorila tudi župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj in vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade za narodnosti Rok Petje. Rdeča nit okrogle mize v dvorcu Rakičan so bili pogovori o tem, kako pomembni so romski mediji za romsko skupnost in kako med njimi še poglobiti sodelovanje širom Evrope. 

Kot je poudaril predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, bi morali romski mediji, poleg informativne tematike, pokrivati tudi tisto kritično, za nekatere Rome morda tudi manj prijetno tematiko.

»Zavedati se moramo, da mediji večinoma o Romih poročajo o negativnih stvareh. Romski mediji bi potem morali tudi poleg teh negativnih, imeti vlogo, da poročajo tudi o pozitivnih stvareh. Poročati bi morali tudi o informacijah in dogodkih, ki se dogajajo znotraj romske skupnosti in pa seveda biti kritični, posredovati kritične vsebine, kadar gre za romsko skupnosti,« je izpostavil Horvat Muc. 

Eden od izzivov, s katerim se ob hitrem razvoju tehnologije prav tako sooča tudi Romska skupnost, je sovražni govor na družbenih medijih, na katerega opozarjajo že dalj časa. Tudi v tem pogledu romski mediji igrajo pomembno vlogo – da informacije posredujejo ažurno in ob pravem času, poudarja predsednik Zveze Romov Slovenije. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2024 ob 21:16 john m gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖­­𝐰­𝐰­.­­𝐏­­𝐚­­𝐲­­𝐬­­𝟕­­­­𝟕­.­­­𝐂­𝐨­𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.05.2024 ob 21:29 kilonja gost

      Zigani so pravi gospodje v tej državi, jamrajo, stokajo od tega da jih boli kure.c za odgovorno življenje, Slovenci pa jih vzdržujemo . Vsa čast jim .

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.05.2024 ob 22:04 Geza gost

      Večja večina Romov v Avstriji dobro služi in tudi doma pridno delajo za razliko od belih Romov ki vlečejo socialo in pridno posedajo po lokalih

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 8:10 gost

        Geza ,,,,,,,In večja skupina romov je doma na sociali v Avstriji pa na črno pri kmetah delajo .Tak bi mogel napisati

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 8:15 kilonja gost

        Jaja, prvič v življenjih več generacij Ziganov ste začeli v AVstriji delat, pa niti ne tako množično kot bi rad prikazal, koliko vaših žensk se vozi delat v AVstrijo ???? ( pri nas se vam tako ne izplača ) pa ste celo pamet tega SVeta pojedli, če vas Slovenci ne bi 100 let pitali kot male piceke bi bili že samo v zgodovinskih učbenikih ne pa v vaši ILEGALNIH naseljih . Ti boš govoril da Slovenec ne dela ? Slovenec je za 10 tvojih generacij že naredil na tem Svetu .

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.05.2024 ob 23:56 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.05.2024 ob 7:25 akosdoncec gost

      Tak. Pa gli tak bi bilou pomembno, ka bi napravili ekstra prekmurske medije za ohranitev prekmurskoga gezik. Ali pa trbej obstogeče medije prestaviti bar delno v prekmurščino.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 12:43 akosdoncec gost

        Predstavi mi, prosim, kaj je pravilna prekmurska pisava? Ker ti zdaj pišeš v knjižni slovenščini. Verjetno niti ene besede ne veš prekmursko reči, ampak indentificiraš prekmurščino s knjižno slovenščino. Prej sem napisal svoj komentar v prekmurščini. Doslej so mi vsi to rekli, da razumljivo pišem v prekmurskem jeziku. Ti to ne razumeš, ker nisi Prekmurec, ne govoriš prekmursko.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.05.2024 ob 8:13 jaz morem delati gost

      Bogme fejst njim ide država na roko .Imajo veliko skrb kako njim omogočiti še boljše življenje kot ga imajo .Fasade ,centralno ogrevanje vse jim država naredi oziroma EKO sklad

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.05.2024 ob 21:26 Aja gost

      Romi v večini delajo v avstriji.eni pač ne.kelko pa belih ne dela so na socialni prek poznanstva zdravnikov.keri res ne morejo delati ne usporavam Keri pa izrabljajo pa jih zapreti.pa mo po drugi strani delali za njih delali.vsaka vlada se zaveda da je to na volitvah veliko glasov ka lenuh nede volil tistega v vladi ki mu socialno vzame.star pregovor žarnica se ne menja dok sveti

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.05.2024 ob 1:56 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.