https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Tega o sladoledu zagotovo še niste vedeli

23.6.2024  

Od antičnega zamrznjenega leda do današnje kremaste sladice, sladoled je prehodil dolgo pot. Poglejmo kako se je vse skupaj začelo.

Sladoled je zamrznjena sladica, običajno narejena iz mleka ali smetane, ki je bila aromatizirana s sladilom, bodisi sladkorjem ali drugim, in začimbo, kot je kakav ali vanilja, ali s sadjem. Sladoled lahko postrežemo z drugimi sladicami, na primer torto ali pito, ali pa ga uporabimo kot sestavino hladnih jedi, kot so sladoledni krožniki, sladice, milkshake in sladoledne torte.

Začetki sladoleda segajo v starodavne civilizacije. Okoli leta 200 pr. n. št. naj bi Kitajci ustvarili jed iz riža, pomešanega z mlekom in nato zamrznjenega tako, da so ga zapakirali v sneg. Podobno zgodovinski zapisi kažejo, da so Perzijci uživali hladno sladico, ki je bila mešanica sadnih sokov in ledu. Z uporabo ledenih hiš in ledenih bazenov so Perzijci lahko stregli in izdelovali sladico skozi vso leto.

Rimska kuharska knjiga iz 1. stoletja vključuje recepte za sladke sladice, posute s snegom, obstajajo pa tudi perzijski zapisi iz 2. stoletja za sladkane pijače, ohlajene z ledom. Aleksander Veliki je užival v snegu in ledu, začinjenem z medom in nektarjem.

V srednjem veku so Arabci razvili sherbet, zgodnjo obliko sorbeta iz sladkorja, vode in različnih arom. Ta inovacija se je v Evropo razširila prek križarskih vojn in trgovskih poti. V času renesanse so italijanski kuharji na dvorih Medičejcev v Firencah eksperimentirali s temi zamrznjenimi poslasticami, dodajali sladkor in nove okuse.

Do 17. stoletja se je sladoled začel pojavljati v evropskih palačah. Francoski kuhar angleškega kralja Karla I. je na kraljevo mizo uvedel sladolede oz. »ice cream«, ki je postal priljubljen po vsej Angliji.
Nato je sladoled prečkal Atlantik z evropskimi naseljenci in pristal v Ameriki. Do konca 18. stoletja je bil sladoled priljubljena sladica med ameriško elito, vključno z osebnostmi, kot sta George Washington in Thomas Jefferson, ki je imel celo svojo recept za vaniljev sladoled.

Proizvodnja sladoleda se je dramatično spremenila sredi 19. stoletja s prihodom ročnega zamrzovalnika za sladoled, ki ga je leta 1843 patentirala Nancy Johnson. Ta inovacija je olajšala proizvodnjo sladoleda doma. Jacob Fussell, trgovec z mlekom iz Baltimora, je leta 1851 odprl prvo veliko tovarno sladoleda v ameriški Pensilvaniji in tako uvedel komercialno proizvodnjo sladoleda.

V 20. stoletju je sladoled dokončno postal izdelek množičnega trga. Izum zamrzovalnikov z neprekinjenim postopkom v dvajsetih letih prejšnjega stoletja je omogočil obsežno proizvodnjo gladkega kremastega sladoleda. Druga svetovna vojna je še povečala priljubljenost sladoleda, saj je postal simbol ameriške blaginje in udobja.

Danes je sladoled svetovni fenomen z neskončnimi različicami, od tradicionalnih okusov do inovativnih kombinacij. Privoščite si ga dane studi vi!

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2024 ob 15:00 Geza Mezga gost

      Moj kurac je najboljši sladoljed.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.06.2024 ob 15:09 Markojca gost

      Debeli, plastični pišta pravi, da je njegov mini pimpek najboljši.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2024 ob 12:57 gost

      To je Karel K. sigurno vedel. On itak vse ve...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.06.2024 ob 21:42 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.