https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Od kod izvira ime mesta Ljutomer?

Ljutomer, 28.7.2024  

Ljutomer ali kot ga domačini poimenujejo »Lotmerk« se nahaja v osrčju Prlekije in je mesto kasaštva, taborstva, filma, vina in še marsikaj. Od kod pa zvira njegovo ime?

Zgodovina mesta sega v leto 1249, ko se Ljutomer prvič omenja kot "Lutenberch", vendar pa se takšno poimenovanje ne obdrži prav dolgo. Oblika imena se je skozi stoletja večkrat spreminjala. Leta 1283 ga poimenujejo Lotenberg, nato Lutemberg, Luetenberg in Luttenberg.


Ime Ljutomer je v 19. stoletju uvedel Stanko Vraz. Kljub temu, da izvor imena ni točno znan, pa so se skozi zgodovino oblikovale različne teze. Prva je ta, da ime Ljutomer izvira po Ljutomercih, hrvaških plemičih. Ljutomer bi lahko ime dobil tudi po Luitemiru, pomembnem možu v 9. stoletju ali po slovanskem fevdalcu Liutu. Kot zadnja teza pa se je oblikovala ta, da ime izvira iz sestave dveh besed: »Lot«, ki predstavlja osebno ime Lotova ali Liutova in »marka«, ki pomeni okolico, zemljo in krajino.


Ljutomeru, ki danes velja za kulturno, sodobno, evropsko in turistu prijazno mesto, se skozi zgodovino večkrat pojavi kot »prvi«. Leta 1868 se je na ljutomerskih tleh odvijal prvi slovenski tabor, na katerem so bile izrečene zahteve o temeljnih narodovih pravicah, uradni rabi slovenskega jezika in Zedinjeni Sloveniji. Prav tako so v Ljutomeru potekale prve konjske dirke na Slovenskem, v duhu tega pa je bilo ustanovljeno tudi prvo dirkalno društvo na slovenskih tleh. Mesto se lahko ponaša tudi s prvo samopostrežno trgovino na slovenskih tleh in prvimi slovenskimi filmskimi zapisi, ki jih je leta 1905 posnel Karol Grossmann.  

Jasno je, da se je skozi zgodovino v Ljutomeru dogajalo marsikaj. Kdo ali kaj pa je bilo tisto odločilno, po čemer je Ljutomer dobil ime pa bo verjetno zavedno ostala skrivnost. Za zdaj lahko samo ugibamo in se odločamo med legendami, ki so nam bližje ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2024 ob 8:05 gost

      Ma ajd koga briga Ljutomer

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2024 ob 9:04 gost

      Tebe BEDAKA ŽE NE !!!!!hi,hi,hi,hi,hi

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2024 ob 9:07 gost

      Debeli 8:5 potem pa marš na Drino ,teraj džubre......

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.07.2024 ob 9:54 gost

      Ljutomerčanke se dobro seksajo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.