https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Ideja za izlet: Vedno lepa Opatija

6.9.2024  

Opatijo imenujejo tudi biser Jadrana, kar ni naključje. Vedno lepa Opatija se skriva pod gorovjem Učke na obali kvarnerskega zaliva. Zaradi čudovite arhitekture, bližine narodnih parkov in bogatega kulturnega dogajanja je odlična izbira v vseh letnih časih. Dodana vrednost tega lepega obmorskega kraja pa je tudi sprehajališče Lungomare, ki povezuje ribiško mestece Volosko, Opatijo, Ičiće, Iko in Lovran. 


Obalno mesto na Jadranu in znano zdravilišče 19. stoletja je vredno obiska. Nujno se je sprehoditi po sprehajališču Franca Jožefa I., ki je najbolj znano pod imenom Lungomare in pelje vse od Voloska do Lovrana. Sprehajališče, ki je dolgo kar 12 kilometrov, nudi čudovite razglede, sprehod mimo izjemnih stavb, hotelov in skritih zalivov. Ob njem vas pozdravi tudi Dekle z galebom, ki je simbol Opatije. Na rtu pred nekdanjim pokopališčem kamnita deklica podaja roko galebu. Skulptura, ki je delo kiparja Zvonka Carja in je nastala leta 1956, stoji na rtu, kjer je nekoč stal kip Madonne del Mare. 

Ob obalni promenadi se nahaja tudi cerkev Sv. Jakoba, le nekaj korakov vstran pa si lahko ogledate park Sv. Jakoba in park Angiolina, ki ga krasi istoimenska vila. Park Angiolina je eden izmed največkrat nagrajenih parkov na Hrvaškem in predstavlja srce mesta. 

Po urejenih stezicah parka se sprehodite do Ville Angioline in paviljona, kjer lahko posedite in prisluhnete živi glasbi. Še par korakov naprej pa je zid znanih osebnosti, ki ločuje park in letno gledališče. 

Zeleno mesto ponuja čudovite razglede, skrite kotičke in prijetne kavarne. Tudi ponudba hrane vas ne bo razočarala, če pa boste malo bolj načrtovali svoj izlet, lahko ujamete tudi festivalsko dogajanje. V Opatiji namreč poteka več festivalov, poleti je najodmevnejši festival jazza. Omeniti velja tudi ulico slavnih Hrvatov, ki je dobila svoje mesto v Opatiji leta 2005. Gre za simbolično priznanje vsem posameznikom, katerih športne, znanstvene, kulturne ali umetniške dejavnosti so pomembno prispevale k promociji Hrvaške.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.