https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mineva 105 let od ustanovitve Murske republike

Murska Sobota, 29.05.2024 ob 10:15  

Letos mineva že 105 let od razglasitve Murske Republike.

Danes mineva 105 let od ustanovitve Murske republike, kratkotrajne a zgodovinsko pomembne države, ki je temeljila na idejah enakopravnosti, demokracije in pravične razdelitve zemlje. Republika je bila ustanovljena 29. maja 1919 ob 11.30 v Murski Soboti pod vodstvom Vilmoša Tkalca.

Ob koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-ogrske monarhije so se na novo začrtovale meddržavne meje, Prekmurski Slovenci pa so imeli dovolj madžarske nadvlade. Vilmoš Tkalec in njegovi somišljeniki so po vzoru ruske oktobrske revolucije, razglasili neodvisno Mursko republiko. To je bila tudi prva poskusna socialistična republika na ozemlju današnje Slovenije. Razglasitev je potekala z balkona sedanjega hotela Zvezda, kjer je Tkalec naznanil ustanovitev države, ki naj bi združila vse Prekmurce v eni pokrajini.

Republika je trajala le šest dni, saj jo je 6. junija 1919 zatrla madžarska Rdeča armada. Nekaj tednov kasneje je potekala Pariška mirovna konferenca, ki je med drugim določila, da Prekmurje pripada novonastali Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev iz katere je kasneje nastala Jugoslavija.

Kljub kratkemu obstoju, je Murska republika pomemben del zgodovine Prekmurja, saj odraža željo lokalnega prebivalstva po neodvisnosti in socialni pravičnosti v turbulentnem času po razpadu Avstro-Ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne.

Ob obletnici se v Murski Soboti spominjamo tega pomembnega dogodka, ki osvetljuje težnje in borbo Prekmurcev za svoje pravice in boljšo prihodnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2024 ob 12:52 gost

      Zdaj po 105 letih murske republike smo Prekmurci spet pod Madžari pa še širše. Če bi ostala vlada janeza Janše bi vse do Trojan bila madžarska. So pa zelo veliko prevzeli Madžari začasa Janševe vlade slovenske srebrnine. Kopališče lendava, 80 procentov goric v Lendavi, "črpalke mol, polovico Portoroža, polovico bleda itd.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2024 ob 14:15 gost

      https://mladizdravniki.si/deset-polomij-te-vlade/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3AP4pOXV-O3c5P1WjmrCJcshFTWWxkKBNRRgKcoAxsGyaq1KkFqHOsjs0_aem_AbXe96qQsMIbikAyxxnMfaP3Kznc9w4Lm3c0pQLclT7yK5t_DpjRwKjLNsDzEtovm4W9CtdJ7F8Up3k4KHgQchwd

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2024 ob 14:45 gost gost

      TELE KUPI ŠTO MA DENAR IN DA VEČ PA TIJ KUPI ENE NOBEN TI NE BRANI AMPAK ŽE ZDAJ SI PIJAN OD LEVAKOV LENDAVČAN JE ZA PAMETNE LJUDI Z ČEDNO GLAVO ŠTO JE ZJEBAL MURO POMURKO BLISK KARTONAŽO IN ITD

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.