https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Od kod izvira poimenovanje Stare Nove vasi?

Stara Nova vas, 2.9.2024  

Stara Nova vas je naselje v občini Križevci. Pobrskali smo po zgodovini in se pogovarjali z gospo, ki se je tam rodila. Izbrskali smo dve zgodbi o izvoru imena. Katera je pravilna?

Stara Nova vas je naselje v občini Križevci. Nastala je iz dveh vasi, iz Stare in Nove. Prva je bila del med glavno cesto in železniško progo, druga pa del okoli vaške kapele in nižje. Prebivalce in prebivalke Stare Nove vasi imenujemo Starovaščani, a se sami od nekdaj imenujejo Staršenci. V starih zapisih Juša Makovca piše, da so bili nekoč vročekrvni in so se na skoraj vsaki veselici in tomboli stepli.

Zgodba o združitvi

Do združitve vasi je prišlo, ko je graščak Nove vasi, ki je rad kartal, izgubil proti lastniku Stare vasi. Ker ni imel denarja, je zastavil svojo vas in jo izgubil, novi lastnik pa je obe vasi združil in poimenoval Stara Nova vas.

V Stari Novi Vasi ste se rodili in odraščali. Ali poznate zgodbo o poimenovanju Stare Nove vasi?

Spomnim se, da so mi o tem pripovedovali. Nekoč je pol vasi pogorelo. Na premog so kurili stare lokomotive in ob železnici je bila s slamo pokrita hiša, zletele so iskre, streha je zagorela in ogenj se je razširil tako, da je pogorelo pol vasi. Nekoč je bil pri kapeli gasilski dom, majhen, pa verjetno niso utegnili pogasiti ognja. Ker so morali del vasi ponovno zgraditi in obnoviti, so jo tako poimenovali. 

Kako je bilo nekoč v Stari Novi vasi? Imate kak spomin na otroštvo tam?

Bilo je nekaj večjih kmetov, služb pa malo. Spomnim se, da je moj oče hodil delat k nekemu mizarju, pozneje pa sta šla z mamo v tujino, kjer sta nekaj let delala, da sta si zaslužila za hišo. Starejša sestra je služila pri stricu in teti, jaz pa sem se rodila doma, leta 1942, ko sta se vrnila iz Francije. Imeli smo dve kravi, ki sem ju pasla, kupila sta njivico, nekaj zemlje pa je bilo ob hiši. Na paši sem brala knjige, namesto da bi se učila. Doma ni bilo časa za branje in učenje, ker sem mogla delati. Pri eni izmed sosednjih hiš so živele ženske, ki so imele kupe knjig. Od tam sem si jih izposojala, samo eno na enkrat sem dobila. Ko sem vrnila in prebrala, pa novo. Veš, kakšne lepe knjige so bile to ...

V Stari Novi vasi še vidiš veliko kmetij, narave, nekaj simpatičnih starejših hišk in precej zelenih površin, zato se je užitek sprehoditi predvsem v smeri, kjer je bila nekoč, še pred združitvijo, Stara vas. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.09.2024 ob 22:26 gost

      Ta članek ste enkrat že objavili!?!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.