https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Ko dozorijo jagode, si pripravite to preprosto sladico

8.6.2024  

Ko zorijo jagode, bi lahko rekli ... Spet namreč zorijo, tako gozdne, kot tudi tiste, ki jih imamo na vrtovih. Sladko-kisli plodovi, ki jih lahko uporabimo in hranimo na najrazličnejše načine nas spet razvajajo s svojimi vitamini in aromatičnim okusom.


Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo med jagodičevje, medtem ko spadajo gozdne jagode med gozdne sadeže. Razlika v okusu je očitna, a so tudi večji plodovi vrtne jagode odličnega okusa. Dobro uspevajo na vrtu, mnogi jih gojijo tudi v loncih in koritih. Sadimo jih zgodaj spomladi ali proti koncu avgusta in plodove nekaterih vrst uživamo vse od maja pa do prve zmrzali. Priporočajo, da jih imamo na istem mestu posajene vsaj tri leta, zgodnje cvetove pa lahko potrgamo, da rastlini prihranimo še nekaj energije, kar se nam kasneje povrne. 

Visoka vsebnost C vitamina in nizka kalorična vrednost

Jagodičevje spada med hranilno bogate, a tudi kalorično ugodne izbire, če ga primerjamo z ostalim sadjem. Sveže jagode so sicer setavljene iz kar 90% vode in vsebujejo nekaj več kot 5% ogljikov hidratov. V 100 g svežih jagod naj bi bilo približno dva grama prehranskih vlaknin in približno četrtina naših dnevnih potreb po vitaminu C. Jagode so tudi izvrsten vir antioksidantov kot so flavonoidi in antocianini.

Žal se jagode v svežem stanju ne obdržijo prav dolgo, a jih lahko hranite na mnogo načinov. Pozimi, ko jih je težko kupiti, boste navdušeni nad domačo jagodno marmelado, sokom ali zamrznjenimi domačimi sadeži, ki jih lahko uporabite pri peki, za domač sladoled ali druge sladice. Kupljene jagode pa je potrebno dobro očistiti. Zadnje čase priporočajo, da jih nekaj minut namakamo v vodi, ki ji dodamo žlico sode bikarbone. 

Ste že poskusili to preprosto in hitro pripravljeno jagodno sladico? 

Za pripravo potrebujete:

- 500g jagod,

- 1 majhna kisla smetana,

- sladkor po okusu.

Jagode dobro očistite, dodate kislo smetano in kakšno žlico ali dve sladkorja, potem pa zmes zmeljete z ročnim mešalnikom, da nastane "gladka in gosta jagodna juha", ki je najboljša zelo ohlajena. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2024 ob 18:22 Sharon Reavis gost

      Uporabljam spletno poslovno priložnost, za katero sem slišal, in zaslužil sem tako velik denar. Res je uporabniku prijazen in tako sem vesel, da sem izvedel zanj...... Evo, kaj počnem. Za več podrobnosti obiščite————————_𝐖𝐰𝐰.𝐧𝐞𝐰.𝐜𝐚𝐬𝐡𝟔𝟕.𝐜𝐨𝐦

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.06.2024 ob 22:46 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.06.2024 ob 0:48 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.