https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V občini Turnišče so obeležili dan naravne in kulturne dediščine

02.06.2024 ob 11:55  

Občina Turnišče je znana po številnih naravnih in drugih danosti. Med njimi je romarska cerkev Marije Vnebovzete v Turnišču, čevljarski muzej, rastišče sibirske perunike. Močno pa je tudi ohranjeno cehovstvo. Tako je občina Turnišče pripravila dan naravne in kulturne dediščine z željo, da bi občani občine Turnišče in drugi spoznali naravne in druge danosti.


Ob dnevu naravne in kulturne dediščine se je dogodka udeležilo lepo število udeležencev, ki so se najprej zbrali pri vaško – gasilskem domu v Gomilici. V domu so si med drugim ogledali spominsko sobo prvega župnika Velike Polane, Danijela Halasa, ki je bil leta 1945 ubit pri reki Muri na Hotizi. Iz vasi Gomilica so se potem vsi skupaj s kolesi podali na pot odkrivanja naravnih in turističnih zanimivosti občine Turnišče. 

Ustavili so pri vaško – gasilskem domu v Nedelici, kjer so si med drugim ogledali etnološko zbirko fotografij vasi Nedelica in starodobnega orodja in kmetijskih strojev. Med potjo so se ustavili v stari in novi  romarski župnijski cerkev Marije Vnebovzete v Turnišču, kjer jih je sprejel turniški župnik Marko Magdič, ki jim je na slikovit način  predstavil župnijo in zgodovino stare in nove cerkve. 

Sledila je vožnja skozi vas Turnišče, kjer so se s kolesi ustavili na travniku, kjer je rastišče sibirske perunike. Pot jih je nato vodila do vasi Renkovci, kjer so se ustavili v Hiši gibanice. Ogledali so si pripravo in postopek izdelave prekmurske in prleške gibanice in jo tudi poskusili. V Turnišču so se ustavili pri nadstrešku, kjer ima Koledarski klub Varaški šujstri ohranjeno zbirko različnih orodij iz nekdanjega časa. Letošnji dan naravne in kulturne dediščine občine Turnišče pa so sklenili na druženju na Polanščekovi domačiji v Turnišču. 


Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2024 ob 12:08 domačijn gost

      Lepo za pozdravit !! Tudispremljevalec gospe Kocet je bil vidno razpoložen

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.06.2024 ob 12:37 ........ gost

      OH, KAJ NAJ REČEM, bedastoča od bedastoče, sam svoj namen za nkaj posameznikov, nezanimivo, jebeš peruniko, pa biciklista pri zdravstvenem domu, zgodovino cerkve bi pa prisotni na slikah morali poznati. Le blefiranje in lastna promocija. Kaj ko drugega v Turnišču nimaš za prikazat?????????????????????

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.06.2024 ob 12:45 razlika gost

      v Odrancih kulturna dediščina v prenos mladim, v Turnišču fotografiranje samovšečnežev in takih, ki mislijo da so edini na sončni strani alp. Nekaj luzerjev in odsluženih upokojencev.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.06.2024 ob 13:13 gost

      V Turnišču ni nobene kolturne dediščine. Edino ti stari kolesari ki se pojavljajo na vsaki prireditvi kjer se pije in je zastonj. V Turnišču sploh ne vejo kaj je koltura začensi z občinskim šerifom in njegovimi svetniki. Kajti vsi prihajajo večinoma iz stranke SDS zato pa koltura pod minus 100.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.06.2024 ob 14:05 Alpha Centauri gost

      V naslovu je navedena naravna dediščina? Definicija naravne dediščine: Naravno dediščino lahko razdelimo v naravne spomenike, geološke in fiziografske formacije ter znamenite kraje narave. Naravne spomenike sestavljajo fizične ali biološke formacije ali skupina teh formacij in imajo z estetskega ali znanstvenega vidika izredno splošno vrednost; geološke in fiziografske formacije so natančno določeni predeli, ki pomenijo habitat ogroženih vrst živali in rastlin in so z znanstvenega in varstvenega vidika izredne splošne vrednosti; znameniti kraji narave so natančno določeni naravni predeli, ki imajo z vidika znanosti, ohranjanja ali naravnih lepot izredno splošno vrednost. Vir: Wikipedija

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.06.2024 ob 16:00 gost

      13:13, niti besede kultura ne veš pravilno zapisati,aja pa ti si tak tele.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.06.2024 ob 16:04 gost

      12:37 in 12:45,ka te tij ne prideš in malo kulturno razsvetliš te neuke ljudi,aja sem pozabil,ti si tele,geli bar.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.06.2024 ob 19:41 gost

      14.00 kaj se pa ti napinjaš oslek. Ti si pa strokovnjak o kolturni. Verjetno niti nevš kaj to pomeni. Kajti ljudje kot si ti in tebi podobni so samo ene brezvezne figure kere po šahovnici premika vaš vele pizdek SDS vodija.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.06.2024 ob 21:35 gost

      No,vidiš ka si tele,bravo idiot.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.