https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gojitelj malih pasemskih živali Ivan Fekonja vzgaja bele golobe pismonoše

01.06.2024 ob 6:00  

Med pridne in marljive člane Društva gojiteljev malih pasemskih živali Odranci spada tudi gojitelj malih pasemskih živali Ivan Fekonja doma iz Črenšovcev.  


Kar 20 let je bil vodja perutninarske sekcije pri Društvu gojiteljev malih pasemskih živali Odranci. Sedaj, ko je že nekaj let upokojenec se je posvetil vzreji malih pasemskih živali, saj je to njegov način  življenja. Pravi, da brez malih živali ne bi mogel živeti, pri čemer bi mu bili dnevi pusti. S svojimi malimi pasemskimi živali je sodeloval na številnih državnih, društvenih in meddruštvenih razstavah. 

Sodeloval je na državni razstavi v Celju in ostalih razstavah v Odrancih, Ormožu, Mariboru in drugod. Tačas  tudi vzgaja 20 različnih vrst perutnine – kokoši. Pred leti pa se je posvetil vzgoji belih golobov pismonošev. Teh jih sedaj ima 25 in mu pomenijo veliko zadovoljstvo, da se jim lahko posveti. Beli golobi imajo posebno urejen prostor, kjer jih hrani, čisti… Hrani jih s prosom, pšenico, koruzo  in zmletim zdrobom.

Ivan pa s svojimi belimi golobi pismonoši sodeluje na različnih dogodkih in prireditvah v občini Črenšovci, župniji Črenšovci in drugod po Prekmurju kamor ga povabijo. Ko se odpravi na kakšno prireditev in dogodek svoje bele golobe namesti v posebno urejeno kletko. Beli golobi prinašajo srečo, veselje in mir. Ko Ivan bele golobe spusti iz kletke, le-ti potem letijo in letijo in priletijo nazaj tja kjer so »doma« k družini Fekonja v Črenšovcev v svoje domovanje. 

Bele pismonoše so se z leti dobro udomačile in so veliko veselje gojitelja Ivana Fekonja. Pred časom je enega belega globa podaril  sorodnikom na Vrhniko in čez dva dni je golob čez Ljubljano in ostali del Slovenije priletel nazaj v svojo kletko v Črenšovce. Kot pravi gojitelj belih golobov Ivan z njimi s spustom sodeluje prvi prvem obhajilu, zlatih in srebrnih mašah, na pogrebih, porokah… Lansko leto je sodeloval pri spustu kar 14 krat. 

Kako dober in skrben je Ivan do malih živali so spoznali v Zvezi  društev gojiteljev pasemskih malih živali Slovenije, ko je prejel zlato medaljo za perutninarstvo. V svoji zbirki pa še ima vrsto pokalov, priznanj in pohval za vzgojo in rejo malih pasemskih živali.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2024 ob 17:40 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.