https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurec prejemnik Cankarjeve nagrade za najboljše izvirno literarno delo

31.05.2024 ob 9:55  

V Cankarjevem domu na Vrhniki so razglasili prejemnika pete Cankarjeve nagrade za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta. Za pesniško zbirko Tuskulum, izdano pri Cankarjevi založbi je bil nagrajen Denis Škofič.


Tuskulum, ki pomeni zavetišče, je predvsem njegov lastni jezik, ki se razpira v različne govorne registre, spaja se z govorico ljudi, ki jih je srečal in jih srečuje na svoji življenjski poti, predvsem pa se v povezavi z naravo rodnega Prekmurja razpira legendam, mitološkim svetovom in bajkam. Te Škofič razgrajuje in predeluje v nove mite in nove metaforične možnosti.

Ob prevzemu nagrade je povedal, da nagrade ni pričakoval, saj je bil izbor nominiranih del res odličen. Kot je med drugim še povedal, zbirke Tuskulum ne bi bilo, če ne bi Ivan Cankar napisal Podob iz sanj, ki v zbirki močno odzvanjajo. Tudi sam se je namreč, podobno kot Cankar, loteval tematike vojne in smrti.

O prejemniku nagrade, ki jo podeljujejo od leta 2020, je odločala žirija v sestavi: Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), Alenka Koron, Simona Semenič, Igor Divjak in Tomaž Toporišič. Tokrat so nominirance izbirali izmed 45 prijavljenih del. Za Cankarjevo nagrado so bili nominirani še Pia Prezelj za roman Težka voda, Anja Mugerli za roman Pričakovanja, Mateja Gomboc za roman Gorica in Aleš Šteger za zbirko potopisov Na kraju zapisano. 

Škofič je osnovno šolo obiskoval v Srednji Bistrici, Srednjo ekonomsko šolo pa v Murski Soboti. Na Filozofski fakulteti v Mariboru je študiral slovenski jezik s književnostjo. Kot pesnik je bil leta 2014 gost festivala Pranger, večkrat se je uvrstil v finale pesniškega turnirja, na katerem je leta 2019 postal vitez poezije. Za svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic (2013, Beletrina) je bil nominiran za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Z drugo pesniško zbirko Seganje (2017, Cankarjeva založba) se je uvrstil na širši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado. Leta 2019 je bil gost mednarodnega festivala Stih u regiji v Zagrebu ter rezident v mednarodnem projektu Odisejevo zatočišče (The Ulysses Shelter). 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2024 ob 12:22 lujz gost

      Čestitke !!! Ubogi pisatelj in pesnik Tine M....č pa na predstavitvi prvenca sočutno razmišlja z zaprtimi očmi ! Sanja o motiki kako ga vabi na polje v krompir in koruzo 1

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2024 ob 18:40 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2024 ob 12:25 Knjižničarka gost

      Čestitke Denis Škofič in hura za tvojo poezijo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2024 ob 15:04 Ethel Stratton gost

      Uporabljam spletno poslovno priložnost, za katero sem slišal, in zaslužil sem tako velik denar. Res je uporabniku prijazen in tako sem vesel, da sem izvedel zanj........ Evo, kaj počnem. Za več podrobnosti obiščite————————____𝐖𝐰𝐰.𝐞𝐚𝐫𝐧𝟓𝟒.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.