https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Spomin na Primoža Trubarja, utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika

08.06.2024 ob 9:00  

Danes se spominjamo avtorja prve knjige v slovenskem jeziku ter njegovega prispevka k enotnosti slovenske kulture, jezika in političnega prostora.

 

Danes, 8. junija, obeležujemo dan Primoža Trubarja, izjemnega slovenskega reformatorja, pisatelja in prevajalca, ki je v 16. stoletju pustil nepozaben pečat na področju slovenskega knjižnega jezika. Čeprav ni dela prost dan, je ta dan v spomin na avtorja prve knjige v slovenskem jeziku ter zagovornika enotnosti slovenske kulture, jezika in političnega prostora izjemnega pomena.

Trubar, rojen leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah, je zaslovel kot avtor prvih slovenskih tiskanih knjig ter kot utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika. Njegovo delo je ključno za ohranjanje slovenske identitete in kulture ter za razvoj slovenskega jezika kot sredstva za izražanje vere, kulture in znanja.

Leta 1548, je Trubar začel snovati in uresničevati zamisli za seznanjanje Slovencev z verskimi vsebinami s pomočjo tiska. Prestopil je k augsburški veroizpovedi in postal protestant ter začel je uresničevati zamisel pridobivanja Slovencev za novo vero s slovensko tiskano besedo.

S svojo prvo knjigo, Katekizmom, je Trubar omogočil širjenje protestantske vere in hkrati zagotovil temelje za izobraževanje manj izobraženih in nepismenih. Katekizem vsebuje nekatera pojasnjevalna poglavja iz protestantskih naukov, šest pesmi, dve molitvi in pridigo o veri. Naslednje delo je bil Abecednik, ki vsebuje osem listov. Trubar ga je napisal z namenom, da bi se rojaki iz njega naučili branja.

Njegovo delo nas spominja na pomembnost vere, izobraževanja in kulturnega razvoja ter nas spodbuja k razmisleku o tem, kako daleč smo prišli od njegovih časov.

Fotografije: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2024 ob 15:05 Slovenec ni Szlovak gost

      https://youtu.be/jxJcLY4GSPM https://youtu.be/D4eaimOSxvk https://youtu.be/XpjiemMZGJw https://www.24ur.com/novice/slovenija/sele-ko-je-svet-spet-prisel-k-pameti-so-dobili-pravo-oznako-zlocinci... Nikakor ne sme Slovak biti del Jugoslavije

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2024 ob 17:30 Skupnost narodov gost

        https://youtube.com/shorts/LzSX_XnPOV4?si=_u1H8t68dogUOlnY https://youtu.be/jxJcLY4GSPM?si=C3Q3yzkEyT4ElaxR https://youtu.be/Ct0aT5HUtYk?si=E6K0x7lyXOGNNkZ2 24ur.com/novice/tujina/vladi-srbije-in-republike-srpske-sprejeli-izjavo-o-zasciti-nacionalnih-interesov.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.06.2024 ob 16:49 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.06.2024 ob 21:21 Za Jugoslaviju - proti gulagu gost

      https://youtu.be/gOqXjAG_u8A https://youtu.be/PFI30z6ArBI 24ur.com/novice/tujina/putin-se-ne-bo-ustavil-pri-ukrajini... Samo u Jugoslaviji bomo varn.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2024 ob 21:58 Kobra gost

      Karči nete komentirali da bil Trubar tak slučajno titoiste,janšinist ali Golobinjek??

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.06.2024 ob 0:49 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.