https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Slovesnost ob odprtju razstave v Evangeličanski cerkvi v Murski Soboti

13.06.2024 ob 12:40  

Danes so v Evangeličanski cerkvi v Murski Soboti odprli razstavo ob 460. obletnici izida Cerkovne ordninge Primoža Trubarja in 440. obletnici izida Biblije Jurija Dalmatina in slovnice Zimske urice Adama Bohoriča.


V Evangeličanski cerkvi v Murski Soboti so se danes zbrali predstavniki evangeličanske cerkve, Narodno univerzitetne knjižnice in drugi gostje, ki so počastili 460. obletnico izida Cerkvene ordninge Primoža Trubarja in 440. obletnico Dalmatinovega prevoda Biblije.

Ob tej priložnosti je Narodno univerzitetna knjižnica za kratek čas na ogled posodila omenjeni deli, ki si ju je mogoče ogledati v Evangeličanski cerkvi. Številni gostje so v nagovorih poudarili pomen obeh del za slovenski narod.

Magister Leon Novak je poudaril, da je ob tej obletnici prav, da se spomnimo Primoža Trubarja vizionarja, reformatorja, bogu predanega človeka, ki v knjigi Cerkvene ordninge obravnava osnovna vprašanja teologije, bogoslužja, cerkvene organizacije, evangeličanskega reda in šolstva.

Poudaril pa je tudi Dalmatinov prevod biblije ali Svetega pisma Stare in Nove zaveze, ki je Slovencem kot 12. evropskemu narodu omogočil prebiranje Svetega pisma v maternem jeziku.

Vilijem Lebar iz narodno univerzitetne knjižnice je poudaril, da se premalo zavedamo, kakšen velik podvig je uspel našemu malo številčnemu narodu, da smo kot 14. na svetu prevedli celotno Biblijo.

Magister Geza Filo pa pravi, da omenjeni deli vsaka zase in vsaka v svoji smeri predstavljata najvišji mogoči vrh, ki ga je slovenska reformacija v zgodovinsko zavrtih prizadevanjih dosegla.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2024 ob 15:50 babko gost

      Kde pa je te "jaz kot minister".

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2024 ob 13:38 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.